AKTUELNO

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je za Pink kako je poraz DPS-a, koju predvodi Milo Đukanović, istorijski momenat za budućnost Crne Gore.

- Po prvi put od 1990. godine da DPS nema ni većinu ni mogućnosti da formira većinu potrebnu za uspostavljanje vlade - kaže Rajić.

On je objasnio da su tri opozicione liste ostvarile izenađujući rezultat.

Foto: TV Pink Printscreen

- Rezultati su bili takvi da se sve lomilo na nekoliko stotina glasova. Opozicija je imala oko 475 glasova više od Đukanovića. U konačnom zbiru se pokazalo da je došlo do cepanja u hrvatskom biračkom telu i oni neće imati svog predstavnika u crnogorskom parlamentu - rekao je Rajić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, Đukanovićeva partija nije uspela da odnese pobedu i zbog epidemije koronavirusa jer mnogu građani iz Crne Gore albanske nacionalnosti nisu mogli da se vrate iz evropskig država zbog otežane regulative za kretanje.

I istoričar Srđan Graovac potvrdio je za Pink da je opozicija na crnogorskim parlamentarnim izborima odnela pobedu za samo nekoliko stotina glasova više.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo nije tesna pobeda opozicije. Politika opozicije je ubedljivo pobedila Đukanovića i to jeste suština. Đukanović je bio taj koji je izabrao temu izbora i antagonizovanjem sukoba sa pravoslavnom crkvom i Srbima u Crnoj Gori doneo je sebi poraz - ukazao je Graovac.

#Novo jutro

#Predrag Rajić

#Srđan Graovac