AKTUELNO

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Savo Strbac je naveo da je incident u Vukovaru samo jedan u nizu, istakavši da je da je prošle godine u Hrvatskoj registrovano 400 napada na Srbe.

- Ni polovina napada ne bude registrovana. Ljudi ne prijavljuju, jer kada prijave policiji, bude im još gore. Napadačima i lopovima ništa ne desi, već se vrate i nastavljaju da ih maltretiraju – rekao je Štrbac.

Kako je rekao, ne ovo što se sada dešava u Vukovaru, već kontinuitet napada rezultat je indoktrinacije mladih. - Sve ove generacije kroz rat i posle rata su stasali i upravljaju državom. Oni su indroktrinirani u mržnji prema svemu što je srpsko – naveo je Štrbac.

Kako je dodao, ne može se zakonim menjati svest naroda.

- U procesu indoktrinacije učestvuju svi segmenti društva i škola, i kuća, i ulica i mediji i crkva, oni bi sada trebali da krenu da mlađe naraštaje uče toleranciji. Za to je potrebno vreme. Imate i paradoks da generacije koje su ratovale devedesetih mnogo tolerantnije, dok oni koji su rođeni posle toga ništa lepo nisu doživeli sa Srbima. Srbi su predstavljeni kao neki agresori, koji su razorili Hrtvatsku državu, pobili im rođake …- naveo je Štrbac.

Istoričar dr Momčilo Diklić je ukazao da postoji kontinuitet napada na Srbe.

Prema njegovom mišljenju, problem je u izgrađenoj, uzgojenoj hrvatskoj političkoj svesti.

- Bilo je više napada na Srbe, bilo ih je i u Poreču – rekao je Diklić.

Ocenio je da hrvatski rukovodioci Plenković, Milanović i neki drugi, ako su istinski mislili ono što su govorili, da treba procesuirati zločine bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, i one koji su učinjeni nad Srbima za za to nemaju podršku većinske hrvatske strukture koja dominantna I koja vlada.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su HDZ, desničarske stranke i moćni slojevi katoličke crkve u Hrvatskoj – rekao je Diklić.

#Momčilo Diklić

#Savo Štrbac