AKTUELNO

Predstojeći sastanak u Vašingtonu biće težak, kao i svaki razgovor Beograda sa prištinskom stranom u kojima posreduju velike sile, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da velike sile uvek imaju svoju agendu, i podseća da je bio svedok razgovora u Briselu 2012. godine kada delegaciju iz Beograda nisu pitali ništa jer su, kako je rekao, prethodnici sve završili. 

Kako kaže, ekonomske teme, najavljene su kao tema razgovora, ali dodaje, spekuliše se da će se nametati i neka druga pitanja.

"Donosili su nam samo papire da realizujemo dogovoreno... Onda je Aleksandar Vučić preuzeo istorijsku odgovornost na sebe i onda su počeli da nas pitaju", rekao je Vulin. 

Dodaje da Vučića deo opozicije osam godina proglašava izdajnikom, da je potpisao, obećao, izdao KiM. 

"Zanimljivo je da se oni raduju tome. Nikada nisu rekli naša delegacija zastupa našu zemlju. Njima je samo važno kako da Vučiću urade nešto loše. Za osam godina mogao je da prizna šta god je hteo. Nije mu palo na pamet da uradi nešto što bi naškodilo srpskom narodu", naveo je Vulin. 

Predsednik je, ističe, uvek govorio istinu i nastavljao da se bori, a to nije bilo lako. 

Za spomenik Stefanu Nemanji koji se podiže na Savskom trgu kaže da je spomenik srpskoj državnosti i da ova generacija zna odakle je počela. 

Foto: TV Pink Printscreen

"Suštinski problem je ovo što radi Vučić, što okuplja Srbe bez obzira gde žive. Beograd postaje ono što treba da bude, prestono mesto svih Srba", rekao je Vulin. 

Kad je u pitanju izborni proces u Crnoj Gori, Vulin je rekao da se Srbija ne meša u to, ali da ipak, ne može da ne podrži srpski narod koji tamo živi.

"Država Srbije se ne meša u izbore u Crnoj Gori, ali ne može da ne podrži srpski narod da ima svoja elementarna prava, o kojima ne treba ni da pričamo", rekao je Vulin.

Naveo je da sa zabrinotušću prati dešavanja pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori raspisane za 30. avgust, ali da veliku sumnju izazivaju slučajevi objavljivanja falsifikovanih dokumenata.

"Nadam se da niko neće biti toliko lud da se igra voljom građana Crne Gore i pokuša da je promeni", istakao je Vulin.

Komentarišući pridruživanje Srbije Deklaraciji Evropske unije o predsedničkim izborima u Belorusiji, Vulin je rekao da Srbija treba da bude pragmatična jer je većina njenih građana i političkih stranaka za EU.

"Nije tajna da nisam pristalica EU, i da naiđe na odboj kod mene sve što dođe iz EU. Ali, većina građana i partija u Srbiji su za EU i to mora da se poštuje. Srbija treba da bude pragmatična", naglasio je Vulin.

Govoreći o odnosima sa BiH i Federacijom Bosne i Hercegovine, Vulin je ocenio da "svaki napad" na Republiku Srpsku i "pokušaj umanjenja" njenih ovlašćenja predstavlja napad na Dejtonski sporazum i položaj Srba u BiH.

"Poštujte RS, možda je ne volite, ali je poštujte. Mi volimo RS, ali, eto, poštujemo BiH. Nemojte stalno pretiti sukobom na Balkanu. Kad ste takve reči čuli od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ili mene", upitao je Vulin.

#Aleksandar Vulin