AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije sastali su se sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Vučić i Brnabić srdačno su ispred zgrade Predsedništva dočekali prijatelje iz Republike Srpske. Sastanak je počeo nešto posle 10 sati.

Nakon razgovora planirane su izjave za medije.

Predsednik Srbije ranije je izjavio da je reč o uzvratnoj poseti državnog vrha Srpske, posle njegove nedavne posete Banjaluci, a izvesno je da će se na Andrićevom vencu razgovarati o dokumentu kojim Banjaluka želi da skrene pažnju na dvostruke standarde međunarodne zajednice kada je reč o Republiki Srpskoj i KiM.

Vučić je ranije potvrdio da je dobio ''određene papire'' iz Banjaluke, ali nije želeo da preciznije govori o njihovom sadržaju, dok su u Banjaluci izričiti da se u dokumentu ne tretira pitanje Kosova, već Republike Srpske i ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik je kazao da su to učinili kako bi Vučiću predočili kako zapadne zemlje Republici Srpskoj oduzimaju prava što je, kako je naveo, potpuno obrnuti proces od onog koji je viđen na primeru KiM.

U dokumentima, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština Republike Srpske, instistira se na poštovanju Dejtonskog sporazuma, ukazuje na kršenje Ustava BiH i traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

S druge strane, analitičari u takvom tumačenju ne vide opravdanost i smatraju da je pitanje KiM ''samo za sebe'', kao i da Dejtonski mirovni sporazum funkcioniše od potpisivanja i da su jasni njegovi kriterijumi.

 Jedna od tema sastanka biće i realizacija važnih infrastrukturnih projekata poput najavljene izgradnje aerodroma u Trebinju za koji bi u narednim nedeljama, prema najavama ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, trebalo da bude doneta odluka o lokaciji za izgradnju.

#Aleksandar Vučić

#Ana Brnabić

#Milorad Dodik