AKTUELNO

Odluka o izvozu oružja u Jermeniju doneta je u vreme režima Borisa Tadića i vlade Mirka Cvetkovića, što je dokumentovano Zaključkom Vlade Srbije od 24. maja 2012. godine, podseća potpredsednik Glavnog odbora SNS.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić nazvala je „jeftinim pokušajem manipulacije“ izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izvozu oružja u Jermeniju, tvrdeći da je izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju obustavljen 2006. godine. Slično je govorio i bivši predsednik Boris Tadić.

Miloš Vučević, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada, kaže da je prema hronologiji jasno ko govori istinu, a ko laž.

- Srbija je 2006. donela odluku o zabrani izvoza oružja u Azerbejdžan, Jermeniju, Moldaviju i Gruziju, da bi režim Borisa Tadića i vlada Mirka Cvetkovića, 13. oktobra 2011. godine odlučili da dozvole izvoz u Azerbejdžan. Početkom februara ovu odluku proširuju na gotove proizvode vojno-namenske industrije, a 24. maja 2012. godine donose odluku o dozvoljavanju izvoza oružja u Jermeniju na zahtev Ministarstva ekonomije – podseća Vučević.

Foto: Printscreen

Podseća i da je u to vreme ministar odbrane bio Dragan Šutanovac, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a da je odluka od 24. maja nastala četiri dana nakon drugog kruga predsedničkih izbora, odnosno onda kada se već znalo da je Tadić izgubio izbore.

- U predvečerje svoje vlasti dozvoljavate izvoz oružja u Jermeniju. To možda i nije sporno, ali zašto se danas ova odluka instrumentalizuje za politički napad na predsednika Vučića, iako ste sami formalno uredili proces uspostavljanja trgovine – zapitao je Vučević.

Dodaje da su odnosi Srbije i Azerbejdžana na odličnom nivou, uprkos navodima pojedinaca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija brine o svojim interesima, želi da razvija dobre odnose i sa Azerbejdžanom i sa Jermenijom, i teži jačanju namenske industrije koja je jedna od najvećih izvoznih komponenti naše privrede. Neverovatno je da nas optužuju za nešto što su oni započeli, na zahtev njihovog ministarstva i vlade – kaže Vučević.

Dodaje da i Tepićeva i Tadić iznose nebuloze.

- Da je to barem smisleno i suvislo, već je ovde toliko jasno da ne govore istinu. Tepićevu ne možemo da uhvatimo kada je reč o promeni stranaka, jer iz jedne u drugu preleće jako brzo, a po pitanju istine, tu je jako transparentna – kaže Vučević i dodaje:

Iznosili su pethodnih godina brojne neistine, od stotine mrtvih u Obrenovcu u poplavama 2014, do veza predsednika i njegovog brata oko Jovanjice. Ne mogu se pobrojati sve afere koje fabrikuju u nadi da će urušiti sistem stabilnosti u državi i da će uspeti da uzmu poneki politički poen.

Situacija sa koronavirusom u Novom Sadu se stabilizuje

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Novom Sadu, gradonačelnik kaže da se ona stabilizuje i da prelazi iz nepovoljne u nestabilnu.

- Ne možemo reći da smo završili sa virusom. Imali smo negativan trend od polovine jula do početka avgusta, ali se situacija sada normalizuje. Imamo manji broj pregleda i svaki dan imamo veći broj otpusta nego prijema, što znači da dolazi do relaksacije pritiska na zdravstveni sitem – kaže Vučević.

Dodaje da nije realno da bazeni ostanu otvoreni, mada Štrand funkcioniše jer ima kapacitete i infrastrukturu da primi veći broj ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

Obilaznica oko Novog Sada najvažniji infrastrukturni projekat

Kada je reč o infrastrukturnim projektima u Novom Sadu, Vučević kaže da se svakodnevno otvaraju nova gradilišta, a da ona koja već postoje uveliko rade.

- Grad je sada najraskopaniji posle izbora, a ključni projekat nam je obilaznica sa mostom oko Novog Sada koja će rasteretiti zapadni ulazno-izlazni pravac i kojom će grad dobiti četvrti most. Ovo je kapitalan projekat, proglašen je za projekat od nacionalnog značaja i u rangu je sa auto-putem Miloš Veliki, kao i sa Moravskim i Fruškogorskim koridorom – kaže gradonačelnik Novog Sada.

Podseća da se gradi i brza pruga Beograd-Novi Sad, kojom će se od grada do grada stizati za pola sata.

- To je fantastičan projekat! Biće prijemčivije ići vozom nego kolima, a najmodernijom prugom se stiže za čas. Naša dva najveća grada će kroz ovaj projekat biti nikad bliže jedan drugom i očekujem da pruga bude gotova na jesen sledeće godine – kaže Vučević.

Četiri opcije u igri za koaliciju

Na pitanje sa kim će Srpska napredna stranka u koaliciju, Vučević kaže da postoje četiri opcije.

- Ništa vam novo neću reći kada kažem da su članovi Predsedništva u srazmernim brojevima imali podeljena mišljenja o tome kako treba formirati Vladu: da li sa SPS-om, da li sa SPAS-om, da li i sa SPS-om i sa SPAS-om. U sve tri opcije zastupljene su i manjine, a četvrta opcija je SNS sama sa manjinama. Politički i legitimno je moguća i ova opcija i sada je na nama da se odlučimo za onu najdelotvorniju. Ne radi se o otimačini resora, već o stvaranju jake vlade koja će uz predsednika raditi u korist građana i biti spremna za težak period koji je pred nama – kaže Vučević.

#Miloš Vučevič

#Novo jutro