AKTUELNO

Srpski patrijarh Irinej izjavio je, povodom obeležavanja 25. godišnjice hrvatske oparacije "Oluja", da se rat ne može dobiti proterivanjem i uništavanjem sopstvenog naroda, na šta Branko Radun, politički analitičar, kaže da te reči trebamo ponavljati.

- Jasno je šta je hrvatska politika, ali i te stvari što je rekao patrijarh treba tako ponavljati. Prvo, zbog nas samih, da se sećamo šta se dešavalo... Setimo se 1995. godine kada su Srbi proterani u Oluji... To je bio napad na svoje građane - rekao je Radun za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, ti ljudi su vekovima živeli tamo, a hrvatski narativ govori o nekoj agresiji.

Radun smatra da je patrijarh Irinej rekao istinite stvari, koje čak i neki u Beogradu ne bi podržali.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni kažu "Šta vama smeta što je Milošević bio prisutan na proslavi Oluje". On jeste Srbin formalno i predstavlja srpsku zajednicu i u Saboru i u Vladi, nije on tu bio kao privatno lice - ocenio je Radun i dodao da ga čudi što neki u Srbiji podržavaju to.

Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, izjavio je da smo mi napravili neke istorijske greške koje još uvek ne možemo da ispravimo, a da je jedna od njih pravljenje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

- Istog tog trenutka kada je stvorena ta Kraljevina Hrvati su počeli da traže put kako će da stvore svoju državu i izminiraju tu Kraljevinu - ocenio je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, Hrvati su devedesetih došli do ostvarenja svog cilja.

- Naravno, u tom njihovom stvaranju "Ljepe njihove" nije bilo mesta za Srbe koji su tu bili koliko i oni, čak i duže od njih - smatra Jeremić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Branko Radun

#Hrvatska

#Patrijarh Irinej

#Predrag Jeremić

#Srbija