AKTUELNO

Diplomata Zoran Milivojević, ukazao je za Pink kako se svake godine obeležavanje progona Srba uz veliko slavlje, u Hrvatskoj koristi za, kako kaže, nezaobilazne nacionalističke ispade.

- Pogotovo kako se kvalifikuje ''Oluja'' i šta to u Hrvatskoj znači. To je deo hrvatske samobitnosti u Hrvatskoj, i nažalost služi kao platforma za ispoljavanje grubog nacionalizma koga se Hrvatska očigledno nije oslobodila - naveo je Milivojević .

Foto: TV Pink Printscreen

Objasnio je kako je proslava progona nad Srbima u Hrvatskoj i dalje deo zvanične politike.

- Sam tretman celog događaja pokazuje da nema promene hrvatskog stava i politike, i to je za nas važno da znamo. Izjava predsednika Milanovića je prepoznatljiva za njega. Stav hrvatske politike je da je Srbija bila agresor - kaže Milivojević.

On je ukazao na to da hrvatska država ne daje nikakave naznake ka tome da je ona učinila bilo šta loše.

- To je osnov politike sa kojom ćemo mi biti suočeni u narendom periodu - kaže Miliovijević i dodao kako je loše što nema nikakve reakcije međunarodne zajednice.

Foto: TV Pink Printscreen

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, rekao je kako je kultura sećanja ključna kako bi se prevazišle ovakve stvari, poput slavljenja progona Srba iz Hrvatske.

- Kultura događaja je ključna kod ovakvih događaja, jednako kao i jasna politička poruka šta ste spremni da radite danas - kaže Stanković:

- Jučerašnji govor predsednika Vučića je dobra sinteza onoga što se zove kultura sećanja, a to je obnavljanje svesti onoga što se tamo dogodilo, a dogodio se u pravom smislu te reči - zločin, i napravljena je jedna, manje-više etnički bista teritorija - rekao je Stanković

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on rekao, sve je to urađeno u centru Evrope i dodao da je ''Oluja'' kao i nekada, danas tolerisana zbog pojedinih geopolitičkih razloga.

Predsednik odbora Skupštine Srbije za dijasporu Miodrag Linta, naveo je kako je više puta spomenuo kako je skandalozna odluka da politički predstavnik Srba ide u Knin na proslavu proterivanja, kako kaže, sopstvenog naroda.

- Hrvatska je 1. jula 2013. godine ušla u Evropsku uniju, i 1. septembra te iste godine počinje razbijanje dvojezičnih tabli u Vukovaru, odmah se menajuju budžeti za obnovu srpskih kuća na krajiškom području i počinje promocija ustaštva i NDH, porast mržnje i nasilje - rekao je Linta.

#Dejan Vuk Stanković

#Miodrag Linta

#Novo jutro

#Oluja

#Zoran Milivojević