AKTUELNO

Vidosav Kovačević, general major u penziji, povodom 25 godina od hrvatske vojnopolicijske akcije etničkog čišćenja pod nazivom "Oluja", rekao je da se nerado seća tog vremena i tih događaja, a da je o njima potrebno pričati zbog nauka za budućnost, da shvatimo da nikad ne treba da ostavimo svoj narod na cedilu.

Kovačević smatra da je sve počelo sa Slovenijom, kada je tamo prekinuta akcija JNA.

- Povlačenje JNA iz Slovenije nekako se i može shvatiti, ali povlačenje JNA iz Hrvatske... Ostaviti svoj narod goloruk tamo, na milost i nemilost tadašnjim vlastima koje su sve bile, samo ne demokratska, to je takav promašaj - rekao je Kovačević za Novo jutro TV Pink.

Kovačević kaže da je strašan osećaj njemu kao vojniku bilo to što su imali moć, a bili nemoćni.

- To je nemoguće opisati, taj osećaj... Na svu sreću, sad se konačno priča, a o tome se u Srbiji 20 godina nije ni pričalo - kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, sve je trebalo da se završi u Sloveniji 1991. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Onda bi sva priča bila drugačija. Nekome je stalo da se SFRJ razbije kao država i to se i desilo - rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je najvažnije što su napokon stvari nazvane pravim imenom i što se konačno istina otkriva.

- Oni će i dalje slaviti, mi ćemo i dalje tugovati i tu se nikada nećemo složiti - zaključio je Kovačević i dodao da mi moramo živeti jedni pored drugih i dalje.

Milan Bosnić, nekadašnji ministar u Vladi Republike Srpske Krajine, povodom toga što prvi put na obeležavanjju godišnjice Oluje u Kninu prisustvuje predstavnik Srba u Hrvatskoj, potpredsednika vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević, kaže da su tu odluku donela tri čoveka.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su odlučili Pupovac, Milošević i onaj nesrećni Stanimirović - naveo je Bosnić.

Kako kaže, otkrivanje spomen ploče na mostu u Rači, podsećanje na progon Srba u Oluji, je veliki korak.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti "Educons", smatra da međunarodna zajednica ovakvo dešavanje nije nazvala pravim imenom.

- U određenom smislu, pod njenom dirigentskom palicom, pre svega Nemačke, se odigrao takav proces u Hrvatskoj, a iza toga se nalazila SAD, čiji su generali planirali takvu akciju - rekao je Bjegović i dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

Pođimo od pretpostavke da su možda ti generali osuđeni, kao što je trebalo biti, kao što su u prvostepenoj presudi dobili 20 godina za etničko čišćenje sa elementima genocida. Takva država nastala na tim elementima bila bi poništena.

Bjegović ističe da je nama svima jasno ko se krije iza svega i dodaje da atmosfera u Republici Srbiji ranije nije bila takva da se govori o tome šta se dešavalo od 1991. do 1995. godine i dodaje da je Oluji prethodio dogovor dvojice predsednika, predsednika Tuđmana i predsednika Miloševića.

#Hrvatska

#Milan Bosnić

#Miroslav Bjegović

#Oluja

#Vidosav Kovačević