AKTUELNO

Savez za Srbiju, koji je osnovao lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, danas se i zvanično raspao.

Stranke koje su činile ovaj opozicioni blok donele su odluku da sa srodnim partijama i pokretima formiraju Udruženu opoziciju Srbije, ali deo ovog novog političkog projekta neće biti Boško Obradović i Dveri, a kao ključni razlog za razlaz navedeno je - Kosovo.

Naime, da neće u novi Đilasov projekat, danas je potvrdio potpredsednik Dveri Ivan Kostić, koji je rekao da taj pokret više nije deo Udružene opozicije Srbije i da će početkom septembra predstaviti novu verziju "starih Dveri", sa novim programom i novim ljudima.

On je pojasnio da je Dverima u ovom trenutku prioritet odbrana Kosova, što znači da "ne mogu da budu deo novog političkog saveza opozicije, ako u njegovom programu na prvom mestu nije očuvanje KiM u sastavu Srbije".

Prema Kostiću, Dveri su u SzS ušle zato što je počivao na 30 programskih tačaka, a za njih su posebno bile važne dve tačke posvećene KiM, u kojima se jasno naglašavalo poštovanje Ustava i rezolucije 1244, kao i nepristajanje na priznavanje lažne države Kosovo.

- Pošto formiranjem Udružene opozicije Srbije prestaje da postoji SzS i više ne važi pomenutih 30 tačaka, Predsedništvo Dveri je donelo odluku da ne budemo deo tog novog opozicionog saveza i da svoju dalju političku aktivnost nastavimo nezavisno.

Iz SzS su saopštili da je, iako su se Dveri opredelile da ne pristupi Udruženoj opoziciji, izražena obostrana spremnost za saradnju u borbi za slobodne medije, regularne izborne uslove i obnavljanje demokratije u Srbiji. Ko će sve pristupiti Udruženoj opoziciji trebalo bi da bude poznato narednih dana.

TADIĆ OPET NAPAO LUTOVCA

Socijaldemokrtska stranka (SDS) Borisa Tadića saopštila je danas da još nije dobila odgovor na apel lideru Demokratske stranke Zoranu Lutovcu da se do kraja jula izjasni da li DS ostaje privržena ranijoj odluci o ujedinjenju ili je ta odluka u međuvremenu poništena. Iz SDS poručuju da ćutanje Lutovca tumače kao njegovu ličnu i jednostranu odluku o prekidu daljeg procesa ujedinjenja u veliku DS.

#Boško Obradović

#Dragan Đilas

#raspad

#savez za srbiju