AKTUELNO

Potpisano je 48 sporazuma, a nijedan nije sproveden, iako je međunarodni faktor bio garant istih. Zato nema osnova da se smatra da Evropska unija ili Priština imaju bilo kakav kredibilitet, kaže Čović.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine otvoren po „izvitoperenoj metodologiji“ i sa velikim stepenom pristrasnosti.

- Kada kažem „izvitoperena metodologija“ mislim na metodologiju koju smo imali u prethodnom periodu sa 48 sporazuma koji su potpisani, a nijedan nije sproveden, iako je međunarodni faktor bio garant istih. Ista stvar se ponovo pokušava, uz pristrasan pristup slatkorečivog Miroslava Lajčaka – kaže Čović.

Dodaje da ni Priština, ni EU, nemaju nikakav kredibilitet.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ko jednom prevari, pa još jednom, pa onda četrideset i kusur puta prevari, kako ćete mu verovati?! Taj pristup je opet postavljen, umesto da se ide sa pristupom kao kada mi ulazimo u Evropsku uniju. Zamislite da mi kažemo „časna pionirska, ispunićemo sve za koju godinu, samo vi nas primite odmah u EU“. Dakle, metodologije pregovora i razgovora moraju da se postave tako da se merljivo izvrše određeni dogovori, povratak proteranih, nestali, kidnapovani, ekonomija, imovina itd. – kaže Čović za „Novo jutro“.

Kada je reč o navodnom pravno-obavezujućem sporazumu kojim bi Srbija zapravo priznala nezavisnost Kosova, Čović kaže da je reč o psihološkom ratu sa velikim ubrzanjem u kojem se za vrlo kratko vreme treba spremiti ovakva vrsta sporazuma, a mi „moramo da proučimo zašto im se žuri“.

- Mi moramo da smo konstruktivni, da učestvujemo u dijalogu, da tražimo određena rešenja i da ne dozvolimo da nas prevare. Teraju nas da sami sebi odsečemo ruku i oni će onda biti zadovoljni – kaže Čović i dodaje:

Pa, zamislite izjavu da će Amerika biti katalizator. Svi znamo šta je katalizator: element koji spaja dva dela i izaziva određene hemijske reakcije, a da otrove koji se stvore preradi i neutrališe. Oni 20 godina kataliziraju i nikako da neutrališu otrove iz Prištine.

#Nebojša Čović

#Novo jutro