AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je na današnjem sastanku zahtevao da Priština prestane da iznosi neistine o sadržini razgovora u Briselu, ali i od predstavnika EU da budu jasniji i transparentniji o tome o čemu se razgovara.

"Vrlo jasne i snažne poruke smo poslali. Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda. Ovde se ne vode i neće se voditi razgovori o nezavisnosti već o normalizaciji života", rekao je Đurić.

On je to rekao novinarima u Briselu nakon današnje nove runde pregovora na ekspertskom nivou i dodao da je bilo dosta laži o sadržini razgovora.

Kako je kazao, on je i Skenderu Hiseniju direktno u lice rekao da je umoran da sluša laži Prištine o tome kako se pregovara i razgovara o nezavisnosti Kosova i o sveobuhvatnim sporazumima koji će rezultirati onime što oni sanjaju.

"Neće rezultirati time, ali može da rezultira normaliacijom odnosa, normalnom trgovimom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obe strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je za tako nešto uvek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete pre i posle svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da javnost mora da zna o detaljima i temama o kojima se razgovara a ne da samo sluša to iz usta političara iz Prištine koji pokušavaju da zbog domaćih političkih razgovora "prodaju priču" koja podriva same temelje razgovora.

Na pitanje novinara da li je neko na sto stavio predlog konačnog rešenja Kosova Đurić je odgovorio: "Da je neko tako nešto pokušao naša delegacija je imala veoma jasne instrukcije predsednika Vučića i da je do toga došlo mi bismo se ponašali u skladu sa takvim instrukcijama i mnogo ranije bismo bili na avionu za Beograd".

Pošto do toga nije došlo, kako je naveo, vodili smo težak razgovor o raseljenima i ekonomskoj saradnji, nismo prihvatili nametanje Srbiji krivice za tobožnje kršenje Cefta sporazuma.

Dogovor je da se nastavi razgovor, ne o izmišljenim temama pogotovo ne o nezavisnosti Kosova, već o temama koje mogu da znače za obe strane, dodao je Đurić.

Ponovio je da Priština i Beograd polaze od dijametralno suprtonih stanovišta kada je reč o statusu Kosova, a da tehnički razgovori služe da se olakša život ljudima.

"Bolje da se mi ovde svađamo nego da to radi komšija sa komšijom na terenu na KiM. Ovo je svih ovih godina bila borba za očuvanje stabilnosti i mira i zato ne žalim trud svih ovih osam godina koliko sam učestvovao, a ne žalim trud ni danas", rekao je Đurić.

#Marko Đurić