AKTUELNO

Iako Evorpska unija možda i i ma interese da postavi ultimatum Srbiji i na taj način "preko noći" reši pitanje Kosova, to se neće desiti, budući da bi ceo proces pregovora u tom slučaju izgubio smisao.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću, će predstavnici adminsitracije u Briselu danas uručiti nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje lažne države Kosovo, navode Novosti, pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.

Prema informacijama od izvora, delegaciji Beograda koja putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biće uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije i kojim se od naše strane neopozivo zahteva da suštinski prizna jednostano proglašenu nezavisnost lažne države.

Foto: Pixabay.com

Diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže da mu nije logično i sumnja da sveobuhvatni sporazum postoji.

- Ovakav sporazum bi istog trenutka obesmislio pregovore. EU je u pregovore ušla sa namerom da na kraju proizvede pravno-obavezujući sporazum i da proces evrointegracija zaista krene napred, upravo rešavanjem najtežeg pitanja - pitanja Kosova – kaže Milivojević i dodaje: 

- EU ima interesa, ali bi ovakav gest istog trenutka doveo pregovore u pitanje. Jasno je da Srbija nema nameru da prihvati ultimatume, a rezultat takvog stava je doveo je do toga da su pregovori obnovljeni na način na koji jesu. Podsećam da su baš zbog stava Srbije pregovori i prekinuti, a dve vlade u Prištini su srušene. Zbog stava Srbije je i nastavak pregovora ovakav i podrazumeva da nema reči o statusnim pitanjima – navodi Milivojević. 

Foto: TV Pink Printscreen

Miroslav Stojanović, nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Bona veruje da svaka od država koja učestvuje u pregovorima Beograda i Prištine ima nekoliko varijanti i scenarija po pitanju Kosova, ali da se oni ne prave ad hoc. 

- U ovom času ne verujem da postoji ovakav sporazum. Pripadam onoj grupi ljudi koja sumnja u čestitost pregovora i tvrdo verujem da se igra na dobijanje vremena, a zbog američkog činioca, jer je i Evropi i Prištini stalo do raspleta u Vašingtonu u novembru. Nadaju se da bi neka druga administracija, recimo Džona Bajdena, raditi sinhronizovano sa Evropom – kaže Stojanović za Pink. 

Foto: TV Pink Printscreen

#Miroslav Stojanović

#Novo jutro

#Zoran Milivojević