AKTUELNO

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na Izvršnom sastanku Međunarodne demokratske unije (IDU) organizovanom putem videokonferencijske veze.

Tokom današnjeg sastanka globalne alijanse koja okuplja 73 stranke desnog centra i konzervativaca iz 63 države sveta, razgovaralo se o aktuelnim dešavanjima u svetu, s posebnim osvrtom na borbu protiv širenja Kovid-19 i ublažavanja negativnih posledica izazvanih pandemijom, kao i o predstojećim aktivnostima IDU-a u novonastalim okolnostima.

Radni deo Izvršnog sastanka na kojem je bilo reči o aktuelnim dešavanjima u državama sestrinskih partija, Joksimović je iskoristila da predstavi aktivnosti SNS-a u prethodnom periodu.

Informisala je predsednika IDU-a Harpera - nekadašnjeg premijera Kanade, članove predsedništva IDU-a i prisutne kolege iz sestrinskih partija, da je SNS na nedavno održanim parlamentarnim izborima zabeležila istorijsku pobedu od 60,65 odsto što pokazuje da građani Srbije snažno podržavaju sprovedene reforme, ali i dalji nastavak razvoja naše zemlje koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Takođe, obavestila je da bojkot koji je jedan deo opozicionih partija zagovarao nije uspeo s obzirom da je nešto preko 50 odsto građana Srbije izašlo na izbore.

Takođe, ona je obavestila sve prisutne i da je nakon dvadeset meseci nastavljen dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ali i da poslednje izjave koje dolaze iz Prištine nisu dobar signal.

View this post on Instagram

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић @jadrankajoksimovic, учествовала је данас на Извршном састанку Међународне демократске уније (ИДУ) организованом путем видеоконференцијске везе. Током данашњег састанка глобалне алијансе која окупља 73 странке десног центра и конзервативаца из 63 државе света, разговарало се о актуелним дешавањима у свету, с посебним освртом на борбу против ширења Ковид-19 и ублажавања негативних последица изазваних пандемијом, као и о предстојећим активностима ИДУ-а у новонасталим околностима. Радни део Извршног састанка на којем је било речи о актуелним дешавањима у државама сестринских партија, Јоксимовић је искористила да представи активности СНС-а у претходном периоду. Информисала је председника ИДУ-а Харпера - некадашњег премијера Канаде, чланове председништва ИДУ-а и присутне колеге из сестринских партија, да је СНС на недавно одржаним парламентарним изборима забележила историјску победу од 60,65 одсто што показује да грађани Србије снажно подржавају спроведене реформе, али и даљи наставак развоја наше земље коју предводи председник Александар Вучић. Такође, обавестила је да бојкот који је један део опозиционих партија заговарао није успео с обзиром да је нешто преко 50 одсто грађана Србије изашло на изборе. Такође, она је обавестила све присутне и да је након двадесет месеци настављен дијалог између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, али и да последње изјаве које долазе из Приштине нису добар сигнал. Београд остаје отворен за наставак дијалога уз посредовање ЕУ и очекује да дијалог доведе до спровођења до сада постигнутих договора и налажења компромисног и одрживог решења. Јоксимовић је нагласила да је према извештају Еуростата Србија у првом кварталу 2020. године оставарила највећи привредни раст у Европи од 5 одсто, што још једном показује да је Србија водила одговорну економску политику, тако да и у веома тешким околностима пандемије Ковид-19 успевамо да одржавамо добре макроекономске индикаторе. #SNS #Srbija

A post shared by СНС Србија (@sns_srbija) on

Beograd ostaje otvoren za nastavak dijaloga uz posredovanje EU i očekuje da dijalog dovede do sprovođenja do sada postignutih dogovora i nalaženja kompromisnog i održivog rešenja. 

Joksimović je naglasila da je prema izveštaju Eurostata Srbija u prvom kvartalu 2020. godine ostavarila najveći privredni rast u Evropi od 5 odsto, što još jednom pokazuje da je Srbija vodila odgovornu ekonomsku politiku, tako da i u veoma teškim okolnostima pandemije Kovid-19 uspevamo da održavamo dobre makroekonomske indikatore. 

#Jadranka Joksimović