AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje pored ostalih lidera Zapadnog Balkana, na video samitu koji organizuje vašingtonski Atlantski savet.

Lideri Zapadnobalkanske šestorke počeli su danas popodne video samit koji organizuje vašingtonski Atlantski savet, a posvećen je konkretnim koracima za unapređenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija.

Skup je otvorio Dejmon Vilson (Damon Wilson) iz Atlantskog saveta. Prema najavama organizatora očekuje se da ovaj sastanak doprinese ekonomskom oporavku regiona nakon pandemije korona virusa.

Predsednik Srbije je predložio da se ovakvi sastanci održavaju barem jednom mesečno.

" Moram da pohvalim vaš rad i svih ostalih koji je značajan za Srbiju. Govorimo o evropskom paketu koji je važan za nas. Prvo treba da promenimo sebe da se više posvetimo svom regionu, da ne potcenjujemo sebe i da imamo više poverenja jedni prema drugima. Mi treba da budemo brži u regionu, do nas je. Ne može Angela Merkel da donosi odluke umesto nas. Moramo da sarađujemo da rešavamo naše probleme i da bude mnogo poštovanija i od strane SAD i od strane EU. Moramo da sarađujemo i zajedno radimo jer smo svi jako mali. Samo tako ćemo nešto postići", rekao je Vučić.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Na samitu pored Vučića učestvuju i premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.Na skupu učestvuju i zvaničnici EU, SAD i međunarodne zajednice.

"Očekivane ekonomske i socijalne posledice pandemije Kovid-19 na Balkanu zahtevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom", naveo je Atlantski savet koji očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regionu.

Atlantski save organizovao je samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovisao konkretne korake među liderima u cilju regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak posle pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

"Opipljive mere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvesnosti", saopštio je Atlantski savet u najavi samita.

Vilson: Teška vremena zahtevaju teške odluke 

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je danas da je značajno da lideri sarađuju u cilju osnivanja zajedničkog tržišta zarad dobrobiti svojih građana istuičući da teška vremena zahtevaju teške odluke. 

On je rekao da region nije bio tržišno konkuretan, jer su tržišta bila iscepkana, a sada su prvi put sve zemlje Zapadnog Balkana regiona jednaki partneri. On je istakao da je veoma važno to što na samitu učestvuju govornici iz SAD, EU, Evroatlanstkog Saveta kako bi se govorilo o saradnji u regionu. 

 "Ovakav zajednički sastanak veoma je važan za Evroatlantsku budućnost regiona", rekao je Vilson.

#Aleksandar Vučić

#Zapadni Balkan

#samit