AKTUELNO

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je da su pregovori o kosovskom problemu koji se trenutno vode političi, o trajnom rešenju i za Beograd i za Prištinu, zbog čega nisu laki i biće puno spoticanja i pritisaka, istakavši da u poslednjih 30 godina nije bilo boljeg trenutka da se to pitanje reši.

Dragaš je rekao da je Atlantski savet je ozbiljna organizacija po strukturi, ali i po uticaju koji ima u Vašingtonu - i u Kongresu, i u Senatu i u Beloj kući.

- Atlantski savet je pokazao jedan konstruktivan pristup i prema Srbiji i prema rešavanju pitanja Kosova, a i prema Balkanu generalno. Ovo je jedan dobar, ozbiljan korak što se Atlantski savet uključio u rešvanje problema na Balkanu, najveći među njima, a to je kosovski – rekao je Dragaš.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, veoma je dobro što se održavaju ovakvi sastanci, samiti jer razmenom mišljenja i statvova i predloga za rešavanje problema može da se dođe do rešenja.

- Ćutanjem i svađama ne može ništa da se naprvi, samo možete da isprovocirate da se jedna strana povuče i da prestane razgovor. Najgore u ovom trenutku je da razgovori prestanu – naveo je Dragaš.

Kako je istakao u pregovorima je potrebno i volje i tolerancije i živaca kada je Kosovo u pitanju.

- Imajući u vidu njihovo ponašanje prethodnih godina, treba imati čelične živce ako ste Aleksandar Vučić koji je taj koji vodi pregovore, zaista nije lako slušati provokacije i ucene od jedne teritorije koja je deo naše države. Zamislite kako bizarno zvuči to što oni od nas traže ratnu odštetu za tri meseca tokom kojih smo mi bombardovani – naveo je Dragaš.

On je istakao da Srbija konačno nije ta strana na koju svi pokazuju prstom kao na neke loše momke.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo konstruktivna strana, što je dobro posebno sa ekonomiju. Kapatila je kao razmaženo dete i ne ide tamo gde je kriza, zato je važno da se što pre reši pitanje Kosova i ne zaboravimo bezbenost naših građana na KiM i crkvenih objekata i njihove imovine – naveo je Dragaš.

Kako je dodao, 30 godina se čekaju neke bolje okolnosti i nikada nisu bile bolje nego sada.

- Sada imamo dobro okolnosti, sada je dobar momenat, otvoren je jedan mali prozor. Vašington ga je otvorio. On ima snagu i da ga zatvori kada se sve završi – naveo je Dragaš i ocenio da apsurdno da Kosovo može nekome da prkosi i ucenjuje nekoga od velikih sila.

Prema njegovim rečima, Priština sve radi u dogovoru sa saveznicima.

- Ovo više nisu Briselski pregovori koje znamo od pre godinu dana, oni su bili tehničkog karaktera i Srbija je sve odgovorno ispunila, a Priština ništa. Šta nam je garancija onda? – naveo je Dragaš.

On je naglasio da su ovo novi pregovori, politički, o sveobuhvatnom trajnom rešenju i za Beograd i za Prištinu.

- Zbog toga nisu laki, i zbog toga ćemo imati razna spoticanja, pritiske i ucene – rekao je Dragaš.

#Orhan Dragaš