AKTUELNO

Evropska unija pokušava da u tehnički dijalog, kao kukavičje jaje, podmetne statusno pitanje Kosova i na perfidan način poruči našoj strani da ne treba da se protivi članstvu lažne države u UN.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću, će predstavnici adminsitracije u Briselu u četvrtak uručiti nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje lažne države Kosovo, navode Novosti, pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.

Foto: Pixabay.com

Iza ovog manevra u Briselu najverovatnije stoji Nemačka, ocenjuje Milan Babović, zamenik gravnog i odgovornog urednika „Večernjih Novosti“. 

- Vidimo nastojanja da se u tehnički dijalog kao kukavičje jaje podmetne statusno pitanje, odnosno nacrt sporazuma koji de fakto podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova. Kako saznajemo, u ovoj uvijenoj formi se našoj strani preporučuje da se ne protivi članstvu lažne države Kosova u Ujedinjenim nacijama – nije šija nego vrat! – kaže za Pink Babović, dodajući da je reč o perfidnoj igri. 

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da se od početka oživljavanja dijaloga krila namera stožarne zemlje EU, Nemačke, da se statusne teme nametnu na početku, kako bi se posle tehnička pitanja svela na bilateralne pregovore Srbije i tzv. Kosova. U pozadini svega je, kaže, i dublja politička igra.

- Setimo se da je EU bila medijator koji je sklonjen sa strane, a onda je uplovila u novu rundu pregovora tako što je na brutalan način sklonila, pre svega, Ričarda Grenela. Sve što se prethodnih dana dešava jeste poništavanje „tekovina“ Trampove administracije – kaže Babović.  

Ideja i cilj ljudi iz EU jesu da se Kosovo ugura u Ujedinjene nacije, jer bi na ovaj način Kosovo dobilo status države, kaže Branko Radun, politički analitičar.

Foto: TV Pink Printscreen

- Cilj je da se Srbija, pa i Rusija, ne bore i ne protive protiv članstva Kosova u UN. Ono što je bilo „na stolu“ kod Grenela bilo je statusno neutralno, ali su sada Evropljani preoteli ovu temu od Amerikanaca zbog unutrašnjeg sukoba u američkoj eliti – navodi Radun za „Novo jutro“.  

#Branko Radun

#Milan Babović

#Novo jutro