AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući vest da Nemačka naoružava tzv. vojsku Kosova, da se "nešto čudno" dešava svuda u regionu jer se svi naoružavaju i poručio da će Srbija biti u stanju da se zaštiti.

Prethodno je ruski portal „Sputnik“ objavio da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema, a sve uz odobrenje kancelarke Angele Merkel.

Komentarišući ove navode medija, prof. dr Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u UAE, kaže da je prvo treba istaći da je vrhovni komandant Aleksandar Vučić uradio dve važne stvari: naložio je Vojno-obaveštajnoj agenciji da preispita sve okolnosti kao odraz preventivne mere, a sa druge strane bavi se politikom vojnog odvraćanja, a ne postupanja, čemu je dokaz javno deklarisanje o tome da smo vojno neutralni i spremni da branimo teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

- Šef vojne kancelarije u NATO i komdandant KFOR-a su pre nekoliko dana nedvosmisleno rekli da imaju jako dobre odnose sa našim establišmentom, pre svega sa načelnikom Generalštaba Mojsilovićem, ali i sa svim ostalim vojnim strukturama. Intenzitet dnevnih i periodičnih kontakata je, kako su rekli, na sasvim zavidnom nivou – kaže Tomić.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje o naoružavanju kosovskih Albanaca, Tomić kaže da su ovi navodi isuviše pretenciozni i podseća da je bezbednost na KiM, po Rezoluciji 1244, u rukama KFOR.

- Možda žele da nabave protivdronske sisteme, ali to je sve deo obaveštajnih kanalizacija, iz kojih se stalno plasiraju razne ideje – navodi Tomić za Pink.

Milan Petrić, stručnjak za bezbednost, ocenjuje da nije isključeno da će se povratnici u nekom trenutku aktivirati u istim onim ulogama u kojima su se aktivirali tokom boravka na ratištima. Ipak, ocenjuje da je ovaj scenario daleko.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dobijamo packe kada mi obezbeđujemo vojnu opremu i očigledno je da su aršini drugačiji. Mi nabavljamo odbrambene sisteme, dok oni nabavljaju i ofanzivno i defanzivno naoružanje. Zamislite da mi snabdevamo oružje, recimo, Jemen i zamislite kako izgleda snabdevati državu čiji je predsednik pred Haškim sudom. To više nije ni biznis, već vrsta saučesništva. Kosovo je krizno područje na kojem ideje ne treba hraniti oružjem, već argumentima – ocenjuje Petrić.

#Duško Tomić

#Milan Petrić