AKTUELNO

Posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske i članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

Tom prilikom, vladika banjalučki Jefrem darovao je predsednika Srbije, kojem je uručio tri zlatnika sa motivima budućeg izgleda hrama. 

Tokom obilaska radova, predsedniku Vučiću su građani skandirali "Aco Srbine".

Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNICE REPUBLIKE SRPSKE

Temelji srpsko-ruskog hrama i duhovnog centra u Banjaluci osveštani su 21. septembra 2018. godine, u prisustvu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, tokom njegove posete BiH. Inače, razvoj ovog projekta započet je u avgustu 2017. godine, a autori su ruske arhitekte Aleksej Kapustin i Aleksandra Skabičevskaja.

Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNICE REPUBLIKE SRPSKE

Hram je posvećen sećanju na cara Nikolaja II, a prema ranijim najavama, u hramu će biti tri kapele: u slavu Preobraženja Gospodnjeg, Carskih strastoterpaca i Svetih Simeona i Save. 

Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNICE REPUBLIKE SRPSKE

Prethodno, predsednik Srbije je, sa domaćinima, predsednicom RS Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, posetio Univerzitetsko klinički centar u Banjaluci, kao i radove na izgradnji objekta u naselju Petrićevac, a zatim je razgovorao sa predstavncima RS.

#Aleksandar Vučić

#Banjaluka

#hram

#obilazak