AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske i članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom rekao je da da su se dotakli mnogih tema, a jedna od njih je izgradnja aerodroma u Hercegovini.

- Na današnjem sastanku smo se dotakli mnogih tema, a jedna od njih je i ta da se počnu razgovori sa Vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovini, između Trebinja, Bileće i Gacka - rekao je predsednik Srbije posle sastanka.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Kako je istakao, Srbija bi tim aerodromom upravljala u narednih 30 ili 35 godina i naglasio je da bi to bilo od velikog značaja kako za Srbiju tako i za RS.

-To je novi projekat u koji krećemo, počeće pregovori dveju vlada o tom projektu. U ovom projektu nema profita, ali je veoma važan. Aerodrom će biti smešten negde kod Trebinja, gde bude bilo mesta da se izgradi. Spremni smo da uložimo značajan novac i da zaposlimo ljude iz Republike Srpske. U ponedeljak kreće tim iz Srbije da vidi lokaciju i gde i kada bi moglo da se gradi - istakao je Vučić.

Rekao je da se Srbija danas obavezala da dodatno pomogne RS oko izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo i Banjaluka. 

-Sem izgradnje mosta na Savi kod Rače ićićemo na značajnu podršku izgradnji tih 17,1 kilometara u vrednosti 150 miliona evra. Spreni smo da učestvujemo sa 100m miliona evra. Daćemo najveći novac da bi obezbedili direktnu vezu sa Bijeljinom, drugim najvećim gradoma u Srpskoj, a jednom od najvećih gradova u BiH - objasnio je Vučić. 

Izrazio je nadu da će Sarajevo imati snage za dalje "spuštanje" ka Tuzli i Sarajevu, ili ići prema već postojećim putem ka Zenici i Sarajevu, da će RS nastaviti put dalje ka Doboju. 

- U naredna dva dana uplatićemo milion evra za studentski dom, to je oko dva miliona maraka. Srbija će preuzeti dve trećine troškova tog projekta.  Studenti u Banjaluci mogu da se raduju novom domu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Rekao je da Srbija ne uplaćuje deo po deo, već zbog dobre solventnosti, uplaćuje čitav iznos odjendom. 

-Zadovoljan sam kako idu drugi projekti koje radimo u RS, ali imamo projekte i u Federaciji - podsetio je on. 

Naglasio je i da će Srbija, ako bude potrebe, pružiti dodatnu "finansijsku inekciju" RS.

Kako je naglasio, zadovoljan je kako idu i drugi projekti i dodao da će biti dogovoren Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

-Naši parlamenti će doneti istovetni zakon, da ne bude samo na deklarativnom nivou. Daćemo posebnu poršku očuvanju ćiriličnog pisma. Podržaćemo izdavačke kuće koje štampaju na ćiriličnom pismu, i podržaćemo finansijski firme koje koriste ćirilično pismo. Nikome nećemo da branimo upotrebu drugog pisma, jer je i latično pismo naše pismo. Ali ćiriličnu treba da sačuvamo i ekonomskim podsticajima - naglasio je on. 

Najavio je da će razgovori sa predstavnicima RS biti nastavljeni i najavio da će se obeležavanje pogroma tokom operacije "Oluja" održati zajednički 4.ili 5.avgusta. 

Vučić je rekao da je obaveza Srbije, onoliko koliko može, da pomaže srpskom narodu u RS, i činiće to uvek poštujući Dejtonski sporazum. Istakao je da je Dejtonski sporazum "sveto pismo" za Srbiju, i da bi voleo da stvari ostanu u njegovim okvirima. 

Vučić izjavio je da ne postoji opština ili grad u kojem nema škole, vrtića ili neke druge ustanove u koji Srbija nije uložila. 

On je istakao da Srbija pomaže koliko može Republici Srpskoj i da će nastaviti to da čini. 

Kako je naveo, u trenutku kada se ceo svet suočava sa korona virusom, državi je teško i da čak isplaćuje plate i penzije i koliko je veliki pritisak i na zdravstvo i na industriju. 

Istakao je da će Srbija preduzeti i nove mere za podsticaj privredi pogođenoj kovidom-19, kao i da će nastaviti da pomaže RS. On je naveo da će Srbija i ove godine imati dve milijarde evra stranih direktnih investicija, što neće biti slučaj sa BiH. 

Dodaje da je ove godine, zbog krize, u prvih pet meseci razmena sa BiH iznosila 656 miliona evra, što je značajno manje od prošle godine, kada je bila dve milijarde evra, što je cifra koju samo čudom dve zemlje mogu dostići u 2020. 

Dodik: Spremni smo da branimo naše interese

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je dogovoreno da se radi na Zakonu o zaštiti ćirilice i srpskog jezika kako bi se dao doprinos našem jeziku i pismu.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

-Razgovori su prijateljski i bratski i nisu usmereni ni protiv koga. Spremni smo da branimo naše interese. Upoznao sam predsednika kako RS stoji na ekonomskom planu. Ekonomska pitanja su suština svega. Veoma sam zahvalan da u svakoj opštini u RS imate barem jedan projekat koji je finansirala Vlada Srbije. Veoma smo zainteresovani za razgovore o statusu Kosova i Metohije. RS neće prihvatiti nezavisnost Kosova - naglasio je Dodik.

-RS neće prihvatiti nikakvo priznanje Kosova, RS ostaje privržena svom povezivanju Srbiji - rekao je Dodik i dodao da vide najbolje odnose sa Srbijom, te da od BiH ništa nije dobila sem urušavanja.

-Danas smo predsedniku Vučiću jasno predočili da je nemoguće razgovarati o odvajanju Kosova, a da se pritom ne razgovara i o statusu Republike Srpske - rekao je Dodik nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Dodik je rekao da je Vučić "ozbiljno" shvatio to pitanje, ali da nije ništa nije odgovorio. Pokusaće, kazao je Dodik, da ga ubedi. Srbija, istakao je, ima prirodno pravo da joj rešavanje pitanje Kosova i Metohije bude pitanje "broj jedan", ali ističe da bi u nacionalnom smislu prvo pitanje Srbiji trebalo da bude Republika Srpska. 

Dodik je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da Srbi koji su upravljali sa dve Jugoslavije, i to pre svega prvom, kako kaže, pokazali su kako su upravljali svojim narodom. Dodaje da su želeli slobodu i da nemaju prava da ćute.

-Često sam bio u prilici da mi u velikim zemljama govore šta treba da kažem njihovim zvaninicima, Ovaj narod ovde je pod moranjem u BiH i zašto je to teško naučiti i znati - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da želi da se o toj temi priča, jer je sve dobro poznato.

-Mi smatramo da je principijelno i da imamo ista prava kao i drugi. Što se tiče Kosova ono treba da ostane integralni deo Srbije. Ako neko ima prava da se skupi u nekoj prostoriji i proglasi nezavisnosti, zašto onda mi nemamo pravo, pa čak ne smemo ni da pitamo - rekao je Dodik.

On je istakoa da u RS živi uverenje da će jednog dana živeti u zajednici sa Srbijom.

-Sarajevo ima pravo da odlučuje o svemu onome u Federaciji bez našeg uplitanja, pa zašto onda mi ne bi imali to pravo - rekao je Dodik.

Kako kaže, imamo pravo na nacionalni identitei i interese, kao i da se to javno iskazuje.

Cvijanović: Zahvaljujem se Srbiji na novcu koji je izdvojila za jedan projekat i oduševljena sam jednom novom idejom, za mali aerodrom u Hercegovini

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je jako zadovoljna razgovorom.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

- Zahvaljujem se Srbiji na novcu koji je izdvojila za jedan projekat i oduševljena sam jednom novom idejom, za mali aerodrom u Hercegovini. Razgovarali smo i o svim važnim političkim procesima. Podrška predsedniku Srbije i srpskom narodu - naglasila je ona.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik