AKTUELNO

Najnovije istraživanje Centra za evroatlantske studije (CEAS) i CeSID-a pokazuje da postoji trend povećana broja građana Srbije koji podržavaju saradnju naše zemlje i NATO u vanrednim situacijama, ali i ekonomsku i bezbednosnu saradnju sa SAD, izjavila je danas direktorka CEAS Jelena Milić.

Milić je za Tanjug, uoči otvaranja 8. Beogradske NATO nedelje, kazala da je za nju najvažniji podatak bio da više od 65 odsto građana Srbije podržava jačanje saradnje u oblasti ekonomije, bezbednosti i odbrane sa SAD, uz još 14 odsto neodređenih građana koji se mogu lakše ubediti.

"To je veliki broj, to je rezultat rada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstva spoljnih poslova, premijerke Ane Brnabić i mahom trenutne administracije u Americi", ocenila je Milić.

Smatra da bi bilo ''jako neodgovorno'' da se taj dobar trend marginalizuje zbog, kaže, nečijih tvrdih stavova ili "branjenja svojih poluuspešnih politika iz prošlosti", navodeći da tu pre svega misli na pojedine političke strukture u Srbiji.

Ističe da trend, koji je po njoj zabrinjavajući, jeste da je u odnosu na istraživanje prošle godine, sada manji broj građana Srbije za korekciju administrativne linije.

"To znači da sada predsednik Vučić i nova vlast imaju težu sitauciju u rešavanju kosovskog pitanja, jer su oni na izborima dobili mnogo veći procenat glasova nego što je procenat građana koji sada podržava opciju korigovanja granica", ukazala je Milić.

Navodi da je istraživanje pokazalo i da građani Srbije i dalje odnos prema NATO definišu kroz bombardovanje, zbog čega je čak 72 odsto građana protiv ulaska naše zemlje u NATO.

"Ne možemo da kažemo - hajde da govorimo o budućnosti i da zaboravimo na prošlost. To ne ide tako, ako bi nas više pričalo o toj prošlosti na objektivan i otvoren način, imali bi i građani i NATO i Kosovo šta da nauče“, zaključila je Milić.

#Jelena Mićić

#SAD