AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je danas da ponovno skrnavljenje hrama Svetog Ilije u sarajevskoj opštini Ilijaš predstavlja jedan od dokaza da preostali Srbi nisu dobrodošli među Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

- Radi se o jednom od najmanje 10 napada na navedeni pravoslavni hram u poslednjih šest godina, što najbolje potvrđuje da se malobrojnim Srbima šalje zlokobna poruka da im nema normalnog i mirnog života u bošnjačkom Sarajevu. Preostali Srbi u Ilijašu žive u strahu i plaše se za svoju bezbednost. Zbog toga traje konstatno iseljavanje preostalih Srba iz Ilijaša i drugih sarajevskih opština u Federaciji BiH - naveo je Linta.

U saopštenju za javnost, on je ukazao da nijedan od tih napada nije rešen, što "jasno govori da su institucije u Sarajevu i Federeciji BiH etnički motivisane i da prećutno učestvuju u progonu malobrojnih Srba sa njihovog vekovnog područja".

Linta podseća da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine, na području sadašnjeg Kantona Sarajevo koji pripada Federaciji BiH, živelo 133.874 Srba ili 27,2 odsto ukupnog broja stanovnika, a da je od broja "ostalih", 74.108 ili 15 odsto, barem 50 odsto bilo Srba, što znači da je na području današnjeg Kantona Sarajevo živelo više od 170.000 Srba ili preko trećine od ukupnog broja stanovnika.

Kako navodi, međutim, danas, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, na području Kantona Sarajevo živi svega 13.000 Srba ili 3,2 odsto od ukupnog broja stanovnika, što pokazuje da je iz federalnog Sarajeva proterano preko 150.000 Srba.

- Realne procene govore da je broj preostalih Srba u Kantonu Sarajavo od 2013. godine do danas dodatno smanjen zbog konstantne antisrpske politike kantonalne i federalne vlasti" (Federacije BiH) - zaključio je LInta.

#Bošnjaci

#Miodrag Linta

#Srbija