AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za TV Pink, povodom najnovijih podataka Evropske komisije, da je Srbija ostvarila rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu ove godine.

Ministar mali je gostujući u Novom jutru TV Pink ocenio da je to sjajna vest za našu zemlju koja, istakao je, prvi put u istoriji ima stopu rasta koja je ubedljivo najveća ne samo u regionu, nego u celoj Evropi.

On je podsetio da je u poslednjem kvartalu prošle godine stopa rasta naše ekonomije bila 6,2 odsto i dodao da je to pokazatelj odgovorne ekonomske politike koju vodi sadašnja vlast. Naveo je da je Srbija 2013, 2014. godine bila skoro pred bankrotom, ali da je predsednik Aleksandar Vučić, dok je još bio predsednik vlade, pokrenuo teške mere fiskalne konsolidacije.

- Rekli smo prolazimo kroz fiskalnu konsolidaciju, štedećemo svaki dinar, ulagaćemo u prave stvari, promenićemo imidž Srbije i imati visoke stope raste - rekao je Mali i dodao da poslednji kvartal prošle godine i prvi kvartal ove godine upravo pokazuju koliko je ta politika bila i odgovorna i ispravna.

Dodao je da je pitanje kako ćemo do kraja godine, ali da pokazatelji i prognoze svih međunarodnih organizacija govore u prilog tome da će Srbija do kraja godine zadržati najbolji rezultat u Evropi.

"Priliv od PDV-a 50,1 milijardi dinara, veći od planiranog"

Mali je ocenio da srpska privreda raste što pokazuju i najnoviji podaci o prilivu od PDV-a koji je za 4,6 milijardi dinara veći od planiranog. On je naveo je da prilivi od PDV-a stižu 15. u mesecu i da se očekivalo da će biti 45,5 milijardi dinara, ali da je prema podacima od 15. jula ostvaren priliv od 50,1 milijardu dinara.

- Ostvarili smo smo za 4,6 milijardi dinara veći priliv od planiranog. To vam je domaći PDV, odnosno PDV od domaćih privrednih aktivnosti, razmene dobara i usluga i to govori da privreda raste i da dobro radi u ovom trenutku - istakao je Mali.

 Dodao je da je prihod od akciza ostvaren baš po planu i da iznosi 19 milijardi dinara.

- Imamo konkretne pokazatelje koji nam govore u prilog tome da nam se ekonomija oporavlja ili da radi uprkos svim izazovima koji postoje - dodao je Mali.

#BDP

#Ekonomija

#Privredni rast

#Siniša Mali