AKTUELNO

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog tima za KiM, prokomentarisao je za Pink nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU naglasivši kako je EU odgovorna za sprovođenja Briselskog sporazuma.

- U Briselskom sporazumu srpska strana je ispunila sve. Sećate se stalnih napada na srpsku stranu oko takozvanih paralelnih institucija, Briselskim sporazumom je to eliminisano. Došli smo do zajendice srpskih opština - kaže Čović i ukazao je da je EU odgovorna za sprovođenje ovog sporazuma.

On je dodao kako je nakon toga prištinska strana izmišljala kako ne postoje ustavne mogućnosti da takve mere budu sprovedene.

Foto: TV Pink Printscreen

- Potom je ubačena igranka oko taksi kao dimna bomba, koja je evo trajala dugo. Evropska unija bi trebala da u dijalogu primeni isti mehanizam kako što je za pristupanje EU. Odredi se 1o ili 20 oblasti i svaka od njih se proglasi poglavljem i potom se gleda da li je prištinska strana ispunila te oblasti - naveo je Čović.

Ukazao je na to da je od suštinskog značaja da se otvore arhivi takozvane OVK.

Foto: TV Pink Printscreen

- Te arhive treba da otvori misija KFOR-a ako hoćemo da normalizujemo situaciju i da oni koji su počinili ogromne zločine odgovaraju - naveo je on.

#Nebojša Čović

#Novo jutro