AKTUELNO

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je vraćanje 166. stranice Miroslavljevog Jevanđelja u Srbiju, kao i potpuna restauracija najstarijeg srpskog književnog spomenika na ćirilici iz XII veka, prvorazredni istorijski i kulturni događaj za Srbiju.

- Miroslavljevo Jevanđelje je najdragoceniji je spomenik srpske kulture i pismenosti. Njegova celost će nakon jednog i po veka biti događaj od nacionalnog značaja. U Srbiji se vest o vraćanju stranice koja nedostaje Miroslavljevom Jevanđelju doživljava kao potvrda dubokih srpsko-ruskih duhovnih veza, ali i kao potvrda ličnog poštovanja Srbije od strane predsednika Vladimira Putina i njegovih iskrenih i prijateljskih odnosa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - izjavio je Đurić za TASS i dodao:

Sa druge strane, Nikolaj Rerih i njegova dela su od velikog značaja za rusku kulturu. Povratak ovih istorijskih i kulturnih artefakata u domovinu biće značajan događaj za naše narode i potvrda kulturne i duhovne bliskosti. Srbija i Rusija bile su i uvek će biti na pravoj strani istorije, a naše duhovne veze biće najjača garancija naših snažnih međunarodnih odnosa ".

Istrgnuta stranica Miroslavljevog Jevanđelja biće vraćena Srbiji na osnovu sporazuma Beograda i Moskve koji je posebnim zakonom 13. jula potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin, a zauzvrat će Rusiji biti vraćeno sedam vrednih slika velikog ruskog umetnika Nikolaja Reriha.

Sporazum o razmeni ovih dragocenih spomenika kulture postignut je tokom Putinove posete Beogradu u januaru 2019. godine, a potpisao ga je ruski premijer Dmitrij Medvedev prošlog oktobra tokom posete Srbiji.

O povratku Srbiji istrgnute 166. stranice Miroslavljevog Jevanđelja pregovaralo se decenijama, a Rerihove slike su jednostavno nestale 1941. godine sve dok ih dopisnik TAS-a nije otkrio u Narodnom muzeju u Beogradu. 

Miroslavljevo Jevanđelje je naručio Miroslav Zavidović, brat Stefana Nemanje, a ispisao ga je đakon Grigorije krajem XII veka, negde između 1180. i 1191. godine. 

Jevanđelje je kasnije dospelo na Hilandar gde ga je 1845. godine otkrio arhimandrit Porfirije Uspenski koji i otrgnuo stranicu 166 i odneo je u Rusiju gde se i danas nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Petersburgu i smatra se najbolje očuvanim fragmentom celog rukopisa.

#Marko Đurić

#Miroslavljevo Jevanđelje