AKTUELNO

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da crnogorski ministar spoljnih poslova Srđa Darmanović nastavlja da vređa i napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića time što priča da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da od nje napravi srpsku državu.

Dačić je istovremeno upitao šta bi na takve stavove crnogorskih vlasti rekao poslednji vladar Crne Gore, kralj Nikola Prvi Petrović.

"Ja nikad nisam čuo Vučića da Crnu Goru naziva srpskom državom, ali sam čitao crnogorskog kralja Nikolu koji kaže u oktobru 1913. da su hrabre vojske dveju srpskih kraljevina, Crne Gore i Srbije, oslobodile srpstvo na jugoistoku Balkana, kao i da se pristupilo razgraničenju među dvema srpskim kraljevinama. Pa kakav je onda kralj Nikola srpski nacionalista, što se njega ne odreknete?", upitao je Dačić.

On je istovremeno poručio Darmanoviću, koji ponovo preti snagama NATO-, da je "malo NATO i da je zaboravio da pozove i OVK i mudžahedine, 'tradicionalne istorijske saveznike crnogorskog naroda'".

Dačić je dodao da Darmanović u vreme dok Crna Gora vodi postupak za otimanje imovina i svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i u vreme dok nema nijednog Srbina u organima vlasti, on optužuje Srbiju, iako je, kako kaže, milion puta rečeno da Srbiju ne interesuje mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već samo položaj i prava srpskog naroda, što je "legitimno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama".

"Čime se to Vučić umešao u unutrašnje stvari Crne Gore, na protiv, stalno ukazuje da problemi treba da se rešavaju dijalogom crnogorskih vlasti sa srpskim narodom u Crnog Gori i SPC. Kaže Darmanović da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da ona postane srpska drzava", rekao je Dačić.

Darmanović je u ponedeljak u intervjuu za jednu crnogorsku televiziju rekao da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i da je "za žaljenje" to što radi Srbija koja se "meša u unutrašnja pitanja Crne Gore".

"Ovo je treći talas srpskog nacionalizma pod predsednikom Vučićem. Koji ima jasne ciljeve, a to je da se u Crnoj Gori promeni Vlada, s obzirom da slede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak, iako bi bila nezavisna država, pre svega u srpsku državu", rekao je Darmanović.

#Ivica Dačić

#Srđa Darmanović