AKTUELNO

Žuta kuća je činjenica o kojoj je pisala i Karla del Ponte i koja se pominje u izveštaju Saveta Evrope i Dika Martija iz 2010. godine. Prošlo je deset godina i, iako postoje dokazi o Žutoj kući, niko prstom nije mrdnuo. Šta onda da očekujemo? Ovo je poražavajuće za istinu, pravdu i pomirenje

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači juče je, nakon 6 sati ispitivanja, napustio prostorije Specijalnog tužilaštva u Hagu, a saslušanje će biti nastavljeno sutra. Pred ulazak u zgradu suda, Tači je rekao da se borio za nezavisno i slobodno Kosovo, "zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona", te da je spreman da se suoči s novim izazovima i trijumfom za svog sina, porodicu, narod i svoju državu.

- Niko ne može prepisati istoriju. Ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu i pravdu. Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu i na to sam veoma ponosan. Odredište Kosova je članstvo u EU, NATO i trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama - rekao je Tači.

Dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže da je jedno boriti se za određene ideale, a drugo ne prihvatati činjenicu da su zločini počinjeni, da se borba vodila terorizmom i da se delovalo pogubno po region i stanovništvo.

- To je govori u prilog nespremnosti za suočavanje, kompromis i dijalog – kaže Miletić za Pink. Podseća na stravične zločine i na hiljade ubijenih i nakon primirja, ali i na proterani srpski narod sa Kosova i Metohije.

Foto: TV Pink Printscreen

Zapitao je ko je za ove zločine odgovoran i istakao da su Tači, Haradinaj i drugi nespremni da se suoče sa činjenicama da su ubijali svoj narod, policiju, vojsku, a onda i civilno stanovništvo koje su i proterivali.

- Nespremni su da pogledaju istini u oči jer, jedno je časno se boriti pa možda i poginuti i ubiti neprijatelja, a sasvim drugo ubiti i silovati dete, vaditi organe i trgovati njima. Žuta kuća je činjenica o kojoj je pisala i Karla del Ponte i koja se pominje u izveštaju Saveta Evrope i Dika Martija iz 2010. godine. Prošlo je deset godina i, iako postoje dokazi o Žutoj kući, niko prstom nije mrdnuo. Šta onda da očekujemo? Ovo je poražavajuće za istinu, pravdu i pomirenje – kaže Miletić.

Istoričar Saša Adamović kaže da u međunarodnu pravdu ne veruje, te da mu ona zvuči apstraktno.

- Već smo videli da se u Haškom tribunalu uglavnom sudilo Srbima i da se međunarodna pravda zloupotrebljava, odnosno u funkciji je konkretnih političkih ciljeva. I preuranjeno obelodanjivanje optužnice protiv Tačija imalo je za cilj da se on izbaci iz nastavka dijaloga Beograda i Prištine – kaže Adamović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da se Tači ne brani ćutanjem, već odgovara na pitanja tužilaštva, što govori u prilog tome da se pripremao.

- Nemojte previše verovati u međunarodnu pravdu, jer je ona previše apstraktna i u funkciji ostvarivanja interesa velikih sila, a pogotovo onih koje su 90-ih godina žarile i palile Balkanom, uništile nam državu, izazvale građanski rat, prouzrokovale stradanje stotina hiljada Srba i koje i dan-danas ne odustaju, smatrajući da projekat kosovske nezavisnosti mora da bude završen – kaže Adamović.

#Dejan Miletić

#Novo jutro

#Saša Adamović