AKTUELNO

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je danas, posle šest sati ispitivanja u prostorijama Specijalizovanih veća i tužilaštva u Hagu, da je sve vreme slušao tehnička pitanja koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik, i najavio da se sutra nastavlja ispitivanje.

Tači, koji se nalazi na ispitivanju u Hagu na poziv specijalizovanog tužioca povodom optužnice za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji,nije iznosio druge detalje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pred ulazak u zgradu suda, Tači je rekao da se borio za nezavisno i slobodno Kosovo, "zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona", te da je spreman da se suoči s novim izazovima i trijumfom za svog sina, porodicu, narod i svoju državu, preneli su prištinski mediji.

"Niko ne može prepisati istoriju. Ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu i pravdu. Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu i na to sam veoma ponosan. Odredište Kosova je članstvo u EU, NATO i trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama", rekao je Tači.

Foto: Tanjug AP/Phil Nijhuis

Prištinski mediji preneli su da ga je ispred sedišta suda sačekalo nekoliko desetina Albanaca koji su protestovali protiv optužnice, koja zajedno sa njim tereti i lidera Demokratske partije Kosova (DPK), bivšeg predsednika skupštine Kadrija Veseljija i druge.

Albanci koji su ga dočekali nosili su razne transparente i skandirali Tačiju, prenosi Koha di tore. 

Optužnica protiv Tačija podignuta je 24. aprila i sada se nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Foto: Tanjug AP/Phil Nijhuis

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti , izvestilac Saveta Evrope, najavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zločine. 

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine. Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbenosti žrtava i svedoka predstojećih postupaka.

#Hag

#Hašim Tači

#Suđenje

#ispitivanje