AKTUELNO

Govoreći o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, istakao je da su pregovori između Beograda i Prištine direktno povezani sa našim evropskim putem, a samim tim i sa ekonomskim napretkom zemlje.

Petković se osvrnuo na nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na jučerašnjoj video-konferenciji, gde je Srbija još jednom pokazala, kako ističe, punu odgovornost.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je pokazalo naše puno opredeljenje da se borimo za našu državu Srbiju, da se borimo za vitalne interese na KiM, a na kraju krajeva pokazalo je puno opredeljenje da se borimo za mir i stabilnost na celom Balkanu bez koga nema napretka niti ekonomskog razvoja - rekao je Petković za Pink.

- Ako želimo i veće plate i nove investicije mi moramo da razgovaramo i sa Albancima zato što je to u uzajamnoj vezi - dodao je on.

Kako ističe, kada želimo bolji život, normalno je da moramo da želimo i napredak u dijalogu.

Politički analitičar Branko Radun istakao je da su Albanci pokušali da prolongiraju razgovore i da je kod njih haos, kao i da je albanska strana u konfuziji, jer njihovi glavni ljudi imaju "za vratom" Hag koji ih tereti za ratne zločine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ponovo se vraća tema zločina nad Srbima i to je važno ponavljati - ocenio je Radun, dodajući da ne sme da se zaboraviti da postoji taj narativ da su Srbi krivci za rat, da su Srbi maltretirali i ubijali Albance, a da su oni kao neki hobiti iz neke priče koji "nisu ni mrava zgazili".

- Tako da taj Hag i optužnice jačaju poziciju Srbije, a slabe poziciju Albanaca-naglašava on.

#Beograd

#Branko Radun

#Dijalog

#Petar Petković

#Priština