AKTUELNO

Napad na Skupštinu prikriveno bi mogao biti i napad na zdravstveni sistem Srbije koji je već pod velikim pritiskom, ocenjuju sagovornici "Novog jutra".

Huliganske grupe koriste se za rušilačke pohode, pre svega za pohode na državne institucije, ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Dodaje da skupovi pred Skupštinom, osim što afirmišu nasilje, predstavljaju i zdravstveni problem.

- Mislim da skupovi, pored političkih i bezbedonosnih rizika, nude mogućnost da dođe do masovne zaraze, što ćemo videti za 5, 7 ili 10 dana. Zdravstveni sistem je već sada preopterećen i imam utisak da meta nije bio isključivo napad na Skupštinu, već prikriveno i napad na zdravstveni sistem – kaže Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Cilj je, smatra, da se izazove destabilizacija, konfuzija i panika u Srbiji.

- Prvi udar koronavirusa dočekali smo jako dobro, međutim, drugi talas nas je iznenadio i virus je jako napao. Već sada je naš zdravstveni sistem pod velikim pritiskom – kaže analitičar za Pink.

Jasno je da postoji plan, odnosno „nevidljiva ruka“ koja upravlja događajima i organizuje nemire u prestonici, kaže istoričar Saša Adamović.

- Očito je da je moglo proći i bez nasilja, posebno kada se uzme u obzir to što se razlozi za protest stalno izmišljaju. Neverovatno da narod, čiji su preci pod najgorim uslovima prešli AlbanijU, odjednom ima veliki strah što će dva dana biti zatvoren i morati da čita knjige, gleda film ili seriju – kaže Adamović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je napad demonstranata na policiju - provociranje nasilja.

- Očito je da je nekome bila potrebna destabilizacija Srbije – navodi Adamović.

#Dejan Vuk Stanković

#Novo jutro

#Saša Adamović