AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su demonstracije imale za cilj i da se oslabi pozicija Srbije jer ljudi misle da je sada predsednik Aleksandar Vučić ranjiv i da neće moći da u punom kapacitetu zastupa interese Srbije.

- Protesti, koji su bili prepuni nasilja, naneli su štetu Srbiji i što se tiče slike u svetu, i kada govorimo o nacionalnom jedinstvu – rekao je Dačić za Pink ukazavši da nije poznat organizator, ni zahtevi, ni politički ciljevi...

Prema njegovim rečima, skup je navodno organizovan kao spontana reakcija na najavu da će biti policijski čas za vikend, ali je od početka bilo jasno to nije stvarni razlog.

- Svako ima pravo da iznosi svoje mišljenje, ali niko nema pravo da pali skupštinu, napada policiju, ruši prostorije bilo koje stranke, uništava privatne automobile...- istakao je ministar.

Dačić je ukazao da je ovo trenutak kada smo mi suočeni sa jednom plimom, odnosno raznim pokušajima međunarodnih partnera da reanimiraju dijalog Beograda i Prištine, koji je dugo vremena bio u fazi takozvane kliničke smrti ili na respiratoru.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postoji problem nekoordinacije svih tih faktora. SAD su zakazale za 27. jun sastanak, ali je odložen zbog podizanja optužnice protiv Hašima Tačija, ali oni nisu odustali od te ideje. Ideja Nemačke i Francuske koja je bila još prošle godine, ali sastanici nisu organizovani jer Priština nije htela da ukine takse. Međutim, Evropa nije oduševljena time da Amerika ima primat u dijalogu – naveo je Dačić.

On je dodao da tokom dijaloga u Briselu nikada nije raspravljano pitanje trajnog rešenja.

- Taj dijalog je zapeo na pitanju sprovođenja većč postojećih dogovora. Imamo mnogo toga da kažemo i pre nego što počne da se raspravlja o nečem drugom – naveo je šef srspke diplomatije i podsetio da će u petak biti video samit Angele Merkel, Markona i Beograda i Prištine, a u subotu uveče, nedelju se pokreće na neki način u Briselu.

Blizu smo početka nastavka dijaloga

Kako je istakao, zbog toga je poseta predsednika Aleksandra Vučića Parizu od velikog značaja za Srbiju koja mora da se pokaže kao konstruktivan faktor 

- Mi smo to i bili. Mi učestvujemo u svim sastancima na temu dijalogaBeograda i Prištine koje neko saziva. Sama činjenica da postoji plima ideja dase organizuje sastanak može nekoga da navede na mišljenje da smo blizu rešenja,a nismo ni blizu – dodao je Dačić.

#Ivica Dačić