AKTUELNO

Ako optužnica protiv Hašima Tačija bude potvrđena i on podnese ostavku, kao što je najavio, dijalog Beograda i Prištine će biti oslabljen, jer dve strane nemaju jednako snažne pregovarače, ocenio je novinar britanskog „Ekonomista“ i stručnjak za Balkan Tim Džuda.

Džuda za Glas Amerike navodi i da je malo verovatno da će se sastanak, koji je zakazan, pa otkazan u Vašingtonu, na kraju održati, jer je situacija sa Tačijem neizvesna, a predsednički izbori u Americi sve bliže.

- Mislim da će optužnica biti potvrđena, jer se na tome radi već 20 godina. Mislim da tužilac ne bi ni podigao optužnicu da nije prilično siguran da će biti potvrđena. I ne samo to, verujem da ima dovoljno dokaza i da pobedi na sudu - predočio je Džuda.

Foto: Twitter.com/ Avdullah Hoti

Džuda je istakao i da se postavlja pitanje održavanja sastanka u Parizu sredinom jula, odnosno da li će kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron želeti da budu viđeni sa Tačijem, da se sa njim rukuju.

- Ako ne bude mogao da ide u Pariz, onda imamo problem. Imate gospodina Vučića i, bez želje da uvredim Avdulaha Hotija, on je u poređenju sa Aleksandrom Vučićem politički patuljak. I mislim da ovaj problem još nije rešen ni u Parizu, ni u Berlinu, Prištini ili Beogradu - smatra Džuda.

#Aleksandar Vučić

#Tim Džuda

#avdulah hoti