AKTUELNO

Postojala je relativno srazmerna dostupnost, sve ideje su bile predstavljene jednako za svakog građanina Srbije, ocenili su sagovornici za TV Pink.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u poslednjem izveštaju navodi da su u poslednjoj sedmici pred izbore najveći prostor u medijima dobili politički analitčari, a da su po ukupnom vremenu predizbornim temama prednjačile televizije N1, RTV i Hepi.

U redovnom informativnom programu najviše pažnje izbornim temama posvetili su N1, nešto vise od 20 sati, Happy TV 16 sati i Nova S 11 sati i 35 minuta od ukupno.

Marko Matić iz medijske mreže „Antidot“ rekao je za Novo jutro TV Pink da su političke prtije, po istrživanju REM-a, imale gotovo jednak tretman u većini medija srazmerno satnici koju su izdvojile za izbore. 

- Postojala je relativno srazmerna dostupnost, sve ideje su bile predstavljene jednako za svakog građanina Srbije. Svako je mogao da vidi šarenoliku političku ponudu i vladajućih stranaka, ali i opozcionih – rekao je Matić koji je naglasio da inofrmativan kanal TV N1 se našao u ovom istraživanju REM-a, ali i dodao ovo regulatorno telo ni na koji način ne može da utiče na ovaj mediji za razliku od ostalih televizija.

- Televizija N1 je inače registovana u Luksamburgu i zbog toga REM ne može da ima bilo kakve ingerencije. Na primer ne može da je sankcioniše ukoliko proceni da se tu ne radi kako treba  – dodaje Matić.

Za Krstića nije iznenađenje što je TV N1 najviše vremena posveto izborima, jer kako kaže, reč je televiziji koja programski ima najviše informativnog sadržaja.

- Nekako je prirodno da se najviše fokusiraju na izbore. Međutim, sporna je satnica koliko se i kome daje vremena – kaže Krstić.

On se osvruno na kritike o tome da ipak sve stranke u Sbriji navodno nisu bilejednako zastupljene u svim medijima. Kako kaže,  u Srbiji postoji 108 stranaka, a na izborima je bila ponuđena 21 lista gde se svakako uvrstavaju, smatra on, nešto više stranaka koje su kroz kampanju, po njegovoj oceni, bile jednako tretirane.

- Mislim da su urednici koji su se opredelili da se ne bave strankama koji ne izlaze naizbore su uradili pravu stvar – smatra Krstić.

#Izbori

#Marko Matić

#Nebojša Krstić