AKTUELNO

Evropska komisija saopštila je da je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmotrila evropsku perspektivu Srbije, reforme na putu ka članstvu u EU, ali i nastavak diajaloga Beograda i Prištine.

Dodaje se da je sastanku Aleksandra Vučića i Ursule fon der Lajen prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

"Predsednica je izrazila podršku ponovnom uspostavljanju dijaloga između Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom EU, što je ključno za njihov napredak u EU", navode u Komisiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da su dvoje prdsednika razgovarali o programu reformi koje Srbija sprovodi na putu ka EU.

 "Oboje su se složili o važnosti napredovanja u neophodnim reformama za napredak na putu ka EU, naročito vladavini zakona i borbi protiv korupcije", navedeno je u saopštenju Komisije.

Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen ohrabrila jesrpsko rukovodstvo i na nastavak dijaloga sa svim političkim snagama u zemlji kako bi se pokrenule reforme u vezi sa pritupanjem EU, ali i rešili izborni nedostaci.

Na sastanku je razgovarano i o posledicama pandemije koronavirusa i pomoći koju je EU mobilisala da podrži region, a predsednica fon der Lajen je potvrdila da će Komisija na jesen predstaviti ekonomski i investicioni paket koji će pomoći u dugoročnom oporavku regiona i približiti ga EU, naglašavaju u Komisiji.

U Komisiji zaključuju da je sastanak Aleksandra Vućiča i Ursule fon der Lajen bio i prilika da se podseti na nedavni video samit EU i Zapadnog Balkana na kome su lideri EU ponovo potvrdili evropsku perspektivu celog regiona i svoju odlučnost da zajednički reše pandemiju koronavirusa.

#Aleksandar Vučić

#Ursula fon der Lajen