AKTUELNO

Dragan Vujičić, novinar dnevnog lista ''Večernje novosti'', povodom jučerašnje odluke Specijalnog tužilaštva u Hagu da zbog ratnih zločina podigne optužnicu protiv Kadrija Veseljija i Ramuša Haradinaja, rekao je za Pink kako veruje da će pravda biti zadovoljena.

- OVK nije bila vojska nikada, to je bila teroristička organizacija. Oni nisu poštovali Ženevsku konvenciju, imali su četili ili pet logora. U tim logorima je ubijeno 127 ljudi, tamo su sekli motornom testerom glavu jdnom policajcu - kaže Vujičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, bilo koji sud da je podigao ovakvu optužnicu došao bi do ovog ishoda.

- Sve vreme se znalo protiv koga je trebalo da se podigne optužnica. I da ne bude ništa, opet, dobro je da se kaže ljudima ko su ti ljudi zapravo bili. Nisu oni bili nikakvi mitski junaci. Oni su bili drumski razbojnici koji su otimali ljude sa ulica i po šumama. To je vojska koja nema svoje Termopile, to je vojska koja nije dobila nijednu bitnu. Bili su sponzorisani od strane Zapada, oni su ih i obučavali - kaže Vujičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandra Tomić, predsednica Skupštinskog odbora za finansije, republički budžet i kontrolu troškova, rekla je za Pink da ovu situaciju možemo sagledati i sa pravničke strane.

- Od 2011. godine kada je usvojena rezolucija u Savetu Evrope na osnovu izveštaja gospodina Dika Martija. Tada se pokreće cela ova tema o osnivanju suda, i ovoga što je do danas trebalo da bude završena tema - kaže Tomić.

Ukazala je na to da su na teritoriji južne srpske pokranije pripadnici terorističke orgnaizacije OVK radili najmonstruoznije zločine nad srpskim stanovništvom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Politika takozvane države Kosovo bila podržana od politika SAD dok nije došlo do promene politike i promene u stavu Evropske unije u Evropskoj uniji i SAD, ali i poromene u samom političkom establišmentu - rekla je Tomić.

#Aleksandra Tomić

#Nemanja Vujičić

#Novo jutro