AKTUELNO

Čestitke najuticajnijih svetski državnika povodom pobede Aleksandra Vučića u prvom krugu izbora za predsednika Srbije neprestano stižu.

Predsednika Kazahstana Nursultan Nazarbajev u čestitki koju je uputio Aleksandru Vučiću povodom pobede na predsedničkim izborima izrazio je uverenje da će pod njegovim rukovodstvom Srbija na putu razvoja postići nove izuzetne i značajne uspehe, kao i da će se saradnja dve zemlje uspešno razvijati.

- U ime naroda Kazahstana i u svoje lično ime iskreno Vam čestitam pobedu na izborima za predsednika Republike Srbije. Uveren sam da će pod vašim rukovodstvom Srbija na putu razvoja postići nove izuzetne i značajne uspehe - istakao je Nazarbajev u čestitki, saopštila je u utorak vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

SAD su takođe čestitale Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima, portparola Stejt departmenta Mark Toner je istakao da su odnosi SAD i Srbije jaki i da dve zemlje "dele viziju prosperitetne Srbije, u miru sa svojim susedima i potpuno integrisane u evropsku porodicu nacija".

- Postoje preostala pitanja u našim bilateralnim odnosima koja se jedino mogu rešavati putem postojanog angažmana lidera Srbije na najvišem nivou. Radujemo se saradnji sa novoizabranim predsednikom Vučićem u njegovom novom svojstvu i daljoj bliskoj saradnji kakvu smo imali tokom njegova dva mandata na položaju premijera -kaže se u saopštenju americkog Državnog sekretarijata.

Nemački ambasador Aksel Ditman uručio je Vučiću čestitke kancelarke Angele Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera povodom pobede na predsedničkim izborima, ističući da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU, kao i putu reformi.

Foto: Tanjug

Ditman je rekao da će Nemačka nastaviti da podržava odluku Srbije da postane članica EU i istakao spremnost njegove zemlje da i dalje pruža podršku Srbiji na njenom reformskom putu, kako u oblasti ekonomije, tako i u oblasti vladavine prava.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev takođe je čestitao.

- Srdačno Vam čestitam na izboru za predsednika Republike Srbije. Azerbejdžansko-srpske veze se danas uspešno razvijaju. U prethodnom periodu veze između naših zemalja dostigle su nivo strateškog partnerstva u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, humanitarnoj i drugim sferama. Ubeđen sam da ćemo i ubuduće ulagati zajedničke napore u smeru produbljivanja prijateljskih odnosa i saradnje između Azerbejdžana i Srbije - naveo je Alijev u čestitki.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Italije u Beogradu Đuzepea Manca, koji mu je čestitao pobedu na predsedničkim izborima u svoje ime i uručio čestitke italijanskog predsednika Serđa Matarele i premijera Paola Đentilonija.

Foto: Tanjug

Ambasador Manco je premijeru Vučić preneo poziv predsednika Matarele da po preuzimanju dužnosti predsednika Srbije poseti Italiju, što je srpski premijer prihvatio, izražavajući zahvalnost italijanskom državnom vrhu na angažovanju u razvoju bilateralnih odnosa dveju zemalja i snažnoj podršci Srbiji u sprovođenju reformi, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima znak da su birači u Srbiji pozitivno ocenili politiku premijera i dali mu mandat da tu politiku nastavi, kako bi zemlji osigurao mir, bezbednost i ekonomski napredak.

Foto: Tanjug

Čepurin je, na sastanku sa Vučićem, istakao da će Rusija nastaviti da razvija sveukupne odnose sa Srbijom u obostranom interesu, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Aleksandru Vučiću su na izboru za predsednika Srbije među prvima čestitali predsednik i premijer Ruske federacije Vladimir Putin i Dmitri Medvedev, kao i mnogi drugi svetski državnici.

#Aleksandar Vučić

#Izbori

#Predsednički izbori

#čestitka

'