AKTUELNO

Premijer Srbije boravi u Mostaru, gde predvodi srpsku delegaciju na Međunarodnom sajmu privrede.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji će danas u Mostaru prisustvovati svečanom otvaranju 20. Međunarodnog sajma privrede, posetio je jutros "Ćorovića kuću" u kojoj je memorijalna soba Alekse Šantića.

Foto: Informer

Tom prilikom premijer je rekao da nije srećan što je polovina ulice Alekse Šantića dobila ime po Miletu Budaku, obećao je pomoć srpskom drustvu Prosvjeta, kao i pomoć za odrzavanje Šantićevih svečanosti u Mostaru i dodatno ulaganje u sređivanje "Ćorovica kuće". Istovremeno Vučić je rekao da će Vlada Srbije nastaviti da pomaze izgradnju Sabornog hrama Srpske pravoslavn crkve u Mostaru.

Foto: Informer

Rodna kuća Svetozara Ćorovića, najznačajnijeg romansijera Hercegovine koji u svojim delima često opisuje život u Mostaru i okolini, nalazi se u ulici Maršala Tita, u blizini Lučkog mosta. Izgrađena je 1874, godine u posebnom neorenesansnom stilu. U ovoj rezideciji, poznati srpski pesnik Aleksa Šantić, proveo je poslednje godine života. Tu se nalazi i Šantićeva memorijalna soba sa bibliotekom koja čuva njegove vredne rukopise.

#Aleksandar Vučić

#Mostar

#Poseta

'