AKTUELNO

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc čestitao je večeras Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

Komesar EU za susedsku politku i pridruživanje Johanes Han rekao je večeras da se raduje saradnji sa novim predsednikom Srbije - Aleksandrom Vučićem.

- Čestitam Vučiću na izboru za predsednika Srbije sa ubedljivim rezultatom - napisao je on na svom Tviter nalogu.

On je dodao da se raduje "saradnji sa novim predsednikom, kao prijatelji i partneri, na putu ka prijemu Srbije u EU".

- Srbija i EU - bolji zajedno - napisao je Han. Han je prvi od zvaničnika EU koji je čestitao Vučiću.

- Čestitam Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije. Radujem se što ćemo nastaviti blisku saradnju između dve zemlje - napisao je Kurc na svom tviter nalogu.

Kurc je prvi strani zvaničnik koji je čestitao Vučiću.

Austrijski kancelar Kristijan Kern čestitao je večeras Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi. - Čestitke Vučiću. Stabilni Balkan i prosperitetna Srbija su u interesu Evrope i Austrije-poručio je on na svom Tviter nalogu.

Vučić je čestitku uputio i predsednik Vlade Italije Paolo Đentiloni. - U svoje lično ime i u ime italijanske Vlade, upućujem ti najiskrenije čestitke na velikom uspehu koji si ostvario juče pobedivši u prvom krugu na izborima za predsednika Republike Srbije. Odnosi između naše dve zemlje su izuzetni i nastavićemo da ulažemo napore kako bi oni još više ojačali na putu evropskih integracija Srbije koji, uveravam te, italijanska strana u potpunosti podržava. Italija će kao predsedavajuća, u julu u Trstu biti domaćin Samita zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti još jedna prilika za produbljivanje odnosa i međusobnih veza između zemalja Evropske unije i Balkana.U iščekivanju našeg novog susreta, želim ti puno uspeha u obavljanju Tvoje važne misije - navodi se u čestitki premijera Đentilonija.

Novoizabranom predsedniku je čestitao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. - Svesrdno vam čestitam povodom izbora za predsednika Republika Srbije, u ime mog naroda i u svoje ime. Oduševljen sam što ćete nastaviti da služite Srbiji u novoj ulozi predsednika. Prijateljski odnosi i saradnja između Turske i Srbije, dve ključne zemlje na Balkanu, dali su važan doprinos regionalnom prosperitetu i miru. Vizionarsko liderstvo i Vaša lična zalaganja igrali su veliku ulogu u ostvarivanju saradnje, solidarnosti i duha regionalnog partnerstva, što je ostavilo dubok trag na naše bilateralne odnose u proteklih nekoliko godina. Kao dva lidera, koja su izabrana za vreme svog premijerskog mandata, u potpunosti verujem da ćemo zajedno raditi na daljem jačanju naših trenutnih prijateljskih odnosa i saradnje, naročito u oblasti ekonomije. Bilateralna i regionalna saradnja koju ćemo učvršćivati u svim oblastima omogućiće nam da prenesemo snažno nasleđe budućim generacijama - navodi se u čestitki turskog predsednika.

Madjarski premijer Viktor Orban čestitao je danas premijeru Aleksandru Vučiću ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji.

-Čestitam Vam na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima u Srbiji. Ubeđen sam da je jučerašnji izuzetan rezultat jasno priznanje za to što ste postigli kao predsednik Vlade - ističe se u čestitki.

Orban je napomenuo da je Srbije, pod Vučićevim rukovodstvom, postala zemlja od odlučujućeg značaja za regionalnu stabilnost, učinila je važne korake u cilju članstva u Evropskoj uniji, čemu Mađarska kontinuirano pruža političku i ekspertsku podršku.

On je istakao da je mađarsko-srpska bilateralna politička i ekonomska saradnja proteklih godina imala neprestan razvoj i da smo uspeli da zajedno postignemo bitne rezultate, saopštila je vladina Kancelarija za sardnju s medijima.

#Aleksandar Vučić

#Sebastijan Kurc

#čestitka

'