AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i državni sekretar u Ministarstvu pravde obišli su dnas radove na izgradnji nove Palate pravde u Kragujevcu, koja predstavlja najveći infrastrukturni projekat koje je Ministarstvo pravde pokrenulo u poslednjih nekoliko decenija koji se u potpunosti finansira iz Budžeta Republike Srbije.

Radove na izgradnji te zgrade, čija je površina 25.000 kvadratnih metara i u kojoj će biti smešteno svih 11 pravosudnih organa, obišao je i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Premijerka je podsetila da je nedavno otvorena rekonstruisana Palata pravde u Beogradu i istakla da je i taj projekat, kao i kragujevačka zgrada, pokazatelj kakva je danas Srbija, koliko može i koliko razmišlja o infrastrukturi u svim oblastima.

-Ponosna sam što ovaj projekat finansiramo potpuno sami iz Budžeta Republike Srbije. Ovo je važna investicija za unapređenje efikasnosti u pravosuđu i radnike u toj oblasti koji rade u neadekvatnim uslovima - rekla je Brnabić.

"Mnogo toga smo uradili za Kragujevac"

Predsednica Vlade Srbije rekla je prilikom posete u Kragujevcu da su puno uradili za taj grad i da imaju u planu dosta projekata. -Jedan od njih je Klinički Centar Kragujevac koji ćemo raditi nakon Kliničkog Centra Vojvodine. Trenutno radimo na projektno-tehničkoj dokumentaciji sa Evropskom unijom i Investicionom bankom, tako da očekujemo da u narednih nekoliko meseci raspišemo tender za izvođače radova - istakla je Brnabić. Ona dodaje i da je dvorana "Šumadija" jedan od prioritetnih projekata u Ministarstvu kulture i informisanja. -Drago mi je što je završen početni deo i sada Grad Kragujevac prijavljuje za finansiranje. Taj projekat smo planirali u okviru kredita od 20 miliona evra od Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) i nije ušao u tih prvi pet finalnih projekata za koje ćemo raditi odmah sada projektnu tehničku dokumentaciju, ali je u tom kreditu. To je zaista važno za ovaj deo Srbije - rekla je ona prilikom posete Kragujevca. Stadion je jedan od šest gradskih stadiona koji su definisali kao prioritet i koji je ušao u plan Srbija 2025 u okviru sportske infrastrukuture. Prema njenim rečima, o Energani su posebno pričali u okviru radne grupe za zaštitu životne sredine koju ona vodi. -Tu imamo veliki problem koji moramo da rešimo. Ne možemo da dozvolimo da se u gradu kao što je Kragujevac ljudi greju na ugalj i na mazut. To je od suštinske važnosti i gledaćemo sada da to ide kroz gasifikaciju - rekla je predsednica Vlade.

Ilić je istakao da je, kada je pravosudna infrastuktura u pitanju, u proteklom periodu kompletno rekonstruisano i dograđeno, sanirano, adaptirano i izgrađeno više od 200.000 kvadratnih metara, u šta je uloženo skoro 12 milijardi dinara.

Državni sekretar je istakao da se izgradnjom Palate pravde u ovom gradu ostvaruje vizija moderne Srbije, vizija Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.On je dodao da je unapređenje pravosudne infrastrukture jedan od glavnih prioriteta Ministarstva pravde, a sve u cilju još boljeg funkcionisanja pravosuđa.

-U 21. veku nije dovoljno da samo zidamo zgrade, već je neopohodno da unapređujemo i sistem e-pravosuđa. Od početka primene Pravosudno-informacionog sistema, sistema za brzu razmenu podataka u pravosuđu, ušteđena je 1,1 milijarda dinara, čime smo već zaradili trećinu ove zgrade - rekao je Ilić.

Gradonačelnik Nikolić je rekao da je projekat izgradnje Palate pravde u Kragujevcu pokazatelj da je Vlada Srbije prepoznala taj grad kao centar tog dela Srbije.

-U Kragujevcu ne pamtimo kada je Republika ulagala ovoliko novca za projekte u ovom gradu. Možemo da kažemo da se radi o investicijama od preko pola milijardi evra - naglasio je Nikolić.

Radovi na izgradnji Palate pravde u Kragujevcu počeli su krajem avgusta 2018. godine, kada je ministarka pravde Nela Kuburović položila kamen temeljac, a planirano je da bude završena u roku od četiri godine.

#Ana Brnabić

#Kragujevac

#Poseta

'