AKTUELNO

Prvi zadatak "Hotijeve Vlade" BIĆE stvaranje uslova za nastavak pregovora između Beograda i Prištine, zatim, da nakon pandemije vrati Kosovo u svakodnevni život, ali i ukudanje vizne liberizacije, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša.

Beriša je rekao da, kada je u pitanju novoizabrani predstavnik Skupštine samoproglašenog Kosova, treba imati na umu da se radi o jednom umerenom političaru koji je dugo godina u politici.

„On je edukovan van Kosova. Hoti će, iako ne uliva poverenje trenutno, sigurno dobro voditi ovu Vladu, koja ima tri osnovna cilja. Prvi je stvaranje uslova za nastavak pregovora između Beograda i Prištine, kao drugo ima težak zadatak da nakon pandemije vrati Kosovo u svakodnevni život, kao i ukudanje vizne liberizacije“, rekao je Beriša.

On je istakao da je ova Vlada posebna pre svega što u njoj nema ni jednog od komandanata OVK.

Beriša ističe da je Kosovo ušlo u jedan normalan pravac, i dodaje da ne očekuje da bude puno trzavica kao što je to bilo ranije.

Dodaje da po prvi put imamo doument u kom je preciziran nastavak pregovora i primena Briselskog sporazuma. 

Beriša ističe da je zapravo Grenel taj koji će vući celu priču, i dodaje da će izvršiti pritisak i na Beograd i Prištinu da se što pre pregovori nastave.

Dejan Miletić, predsednik Centra za pročavanje globalizacije, ističe da kao ozbiljna zemlja koja razmišlja strateški znamo da rešenja nema bez Srbije i srpskog naroda, bez obzira na ideje koje imaju.

Foto: TV Pink Printscreen

„Ovde se radi o jednom zaista najdobronamernijem političaru, što se može videti i po njegovim nastupima i najavama. Međutim, jedno je šta on i Grenel žele, a drugo kako su postavljeni međunarodni odnosi. Tači neće ni da čuje za Lajčaka. U Vladi Hotijevoj imate Haradinaja i Ljimaja sa njihovim strankama, a to su ljudi koji su uvodili sankcije i takse“, rekao je Miletić dodajući da je Hoti izglasan sa jednim glasom više.

Kako kaže, tanka je podrška koja može da sklizne u svakom trenutku i da ode.

„Dovoljno je da se ne slože u jednoj stavci, i Haradinaj će povući podršku“, rekao je Miletić.

Kako kaže, SAD su otvorene za svaki kompromis koji obe strane mogu da usaglase. 

Beriša ističe da Tači neće voditi buduće pregovore, i bez obzira što je ova Vlada odabrana sa jednim glasom više, dodaje da će imati podršku i prve opozicione stranke na KiM.

Ističe da podrška Veseljija postoji za ovu Vladu za sve što će biti preduzeto prema Beogradu, dodaje da ova Vlada ima zadatak da završi pregovore. 

#Dejan Miletić

#Demo Beriša

'