AKTUELNO

Ugledni beogradski advokat Toma Fila gostujući u jednoj emisiji otkrio je do sada nepoznate detalje sa suđenja bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Fila, koji je bio Miloševićev advokat, rekao je da je Sloba u Hagu umro od iscrpljenosti. On je preminuo 11. marta 2006. godine.

Uz ocenu da je Tribunal "pravosudna nakaza", Fila je naveo da se Milošević stoički držao, a da ga je Tribunal iscrpeo do smrti.

- Milošević je bio bolestan od angine pektoris. Nije imao šećer, kako su pričali. To je bolest sa kojom ako živiš u dobrim uslovima, umrećeš od nečeg drugog. Međutim, on nije živeo u dobrim uslovima. On je živeo u užasnoj situaciji. Dobijao je milion papira dnevno. On je umro od iscrpljenosti - naveo je Fila i istakao da nisu tačne informacije koje su se tada pojavljivale u medijima, po kojima je Milošević navodno otrovan.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, on je savetovao Miloševiću da se uopšte ne brani pred Haškim tribunalom.

- Prvo sam mislio da treba da ima branioca. On je hteo da se brani sam. Drugo, rekao sam mu da ne treba da govori uopšte, da ne treba da se brani. Jer, ne priznaješ sud. Ako ne priznaješ sud, što se braniš. I obrnuto, ako se braniš, onda si priznao taj sud. Da je mene slušao, on ne bi otvorio usta - konstatovao je čuveni advokat i dodao da bi u slučaju da je Milošević odlučio da se ne brani, Tužilaštvo u Hagu bilo u "pat poziciji".

Foto: Wikipedia.org/NATO, WikiNameBaks

- Tužilaštvo u Hagu nije znalo šta da radi, ako se on uzdrži od odbrane. Kada je ušao u sudnicu, oni su pravili banket i otvarali šampanjac. Prihvatio je da mu se sudi, a unapred mu se sudina zna. On je mislio da će pokazati nekome šta je istina. To je isto kao kad bi jare pokušalo vuku da pokaže šta je istina. Haški tribunal je došao da "pojede" Miloševića - ispričao je Fila.

Kako je objasnio, Milošević je napravio grešku kada je u Dejtonu prihvatio osnivanje Haškog suda.

- Milošević je neoprezno u Dejtonu prihvatio osnivanje Haškog suda. Ali, to je bilo za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, oni su to protumačili, da kad si prihvatio jednom, prihvatio si u svim slučajevima. Bio je jedan Erdemović, Hrvat koji je učestvovao u zločinu u Srebrenici. Kada je njega Milošević predao Hagu, to je praktično značilo da priznaje taj sud. Sem njega, Milošević nikoga nije izručio - rekao je Fila.

- Posle pada Miloševića, to je uradila nova, revolucionarna vlast, koja nije poštovala ni sud ni zakon. I onda je Koštunica doneo zakon o saradnji sa Hagom i 20 ljudi je otišlo u Hag. A Miloševića su poslali protiv odluke Ustavnog suda - naveo je advokat.

#Slobodan Milošević

#Toma Fila

'