AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u podrinjski kraj uloženo više nego u proteklih 40 godina, kao i da je zahvaljujući pametnoj politici pitanje Kosova vraćeno za pregovarački sto.

Vučić je rekao da veruje da je dosta urađeno za Podrinje i da je ponosan na to.

- Uložili smo dosta, to nije slučaj bio u poslednjih 30, 40 godina - napomenuo je Vučić.

Predsednik je na pitanje oko brzog puta Loznica - Šabac rekao je da za tri i po godine mora da bude sve završeno.

- Ono što jesu naša iskustva sa Azvertom jeste da oni ne kasne. oni rade dpobro, verno i mislim da će uskoro početi u punom kapacitetu. Bilo je neki problema oko papirologije - napomenuo je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je dodao da će najviše vremena oduzeti izgradnja mosta kod Šapca koji će vezivati taj brzi put.

RUSIJA JE PRIJATELJ SRBIJE

Vučić je na pitanje novinara da je Rusija postavila Evgenija Primakova za saradnju sa Srbijom, prema rečima Mlađe Đorđevića, rekao da je zahvalan na korektnoj izjavi ambasadora Rusije u Srbije.

Vučić je rekao da je Rusija velika i ozbiljna zemlja, nama prijateljska i da će tako biti. On je rekao da to ne može da promeni niko od neozbiljnih političara.

Predsednik Srbije je rekao da neće da se bavi sa pitanjima unutar albanske zajednice i da mogu da rade, ali da ga interesuje sigurnost Srba.

SRBIJA JE UVEK ZA DIJALOG SA PRIŠTINOM

- Što se tiče razgovora, mi smo za razgovore uvek tu. Srbija će da razgovara kada se ukinu sve mere i nije nam problem da razgovaramo. Nemamo primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i u razgovorima sa Grenelom. Uvek sam se na miran način trudio da dobijemo što više. Ako stanu sa zahtevima za prijem u Interpol i u drugim organizacijama i mi ćemo stati sa kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova - rekao je Vučić i dodao:

Vučić je dodao da je Hašim Tači sve ovo izveo uz nedvosmislenu podršku SAD i da će njegov stav biti da pristaje na razgovore samo tamo gde su Amerikanci učesnici

- Ne razumem kako bi to Priština da bude na EU putu, a ne želi, kako je Tači izjavio, da razgovara sa evropskim predstavnicima. Za razliku od nas, kojima ništa nije dozovljeno, njima je, međutim, sve dozvoljeno, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je napomenuo da je zahvaljujući pametnom politikom pitanje Kosova vraćeno na sto.

- Ni nemačka, ni Francuska, ni Italija, kao i Amerika neće da promene svoj stav o priznanju Kosova. I nemojte da lažemo svoj narod.

Vučić je rekao da neće biti lako za Srbiju i da onaj ko kaže suprotno ne govori istinu, a da će on uvek građanima Srbije govoriti kakvo je stanje. Predsednik je dodao da će ipak Srbija morati da se pita kada je u pitanju rešenje kosovskog pitanja.

- Ne mogu da postupam kao neko ko je neodgovoran i da kažem mi smo mnogo jaki, zgazićemo ih sve. Moramo da tražimo da kroz iglene uši provučemo naše zahteve, da sačuvamo mir, i da imamo što više dece - rekao je Vučić i zamolio da se ne junačimo, jer kada smo se junačili da smo prolazili loše.

SRBIJA IMA 10 ODSTO SVETSKIH REZERVI LITIJUMA

- Znam ja dobro šta su naši interesi, ali moramo da znamo kolika je naša snaga... Unapred im kažem da će morati da vode računa i o našim zahtevima. Hoću da izbegnemo da ovu decu sutra ne šaljemo na front, a ima tih "junaka" koji bi to. To govore iz kafana jer je odgovornost nikakva. Mi moramo da čuvamo mir i stabilnost. Teško je pitanje i biće narednih šest meseci, ali ne samo toliko većć i narednih godina - rekao je Vučić.

O pitanju menjanje rudne rente Vučić je rekao da ne mogu da se naprave promene, jer to niko ne prihvata.

- Litijum koji treba da vadi u ovom kraju dat je za džaba. Iz te rude može mnogo sastojaka da se izvlači. Rudarska industrija nam ide napred zahvaljujući Kinezima. Ali molim Rio Tinto i Kineze da pravimo ovde fabrike da se prerađuje. Mi smo doneli odluku da nema iznošenja litijuma, već neka ovde prave fabrike. Mi imamo 10 odsto rezervi litijuma, e da vidimo kako će da prave baterije - zaključuje Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Loznica

'