AKTUELNO

U ovom trenutku imamo izgleda da se nastave pregovori između Beograda i Prištine, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Dragaš je rekao da bi, kada su političke prilike na Kosovu u pitanju, trebalo istaći da to odavno nije samo pitanje građana Kosova, već, kako kaže, pitanje stabilnosti regiona, Srbije, pa i čitave Evrope.

“Hoti, koji je juče izabran za premijera u takozvanoj skupštini Kosova je potpuno drugačiji od svog prethodnika. On nema u karijeri nasilne demonstracije, zatvore, niti ima teret i hipoteke bivših ratnih vremena. On je završio u Prištini fakultet, nakon čega je ekonomiju doktorirao u Velikoj Britaniji”, rekao je Dragaš.

Kako kaže, Hoti je u senci Ise Mustafe, ali dodaje da ovaj izbor ne mora biti loš za Srbiju.

“Njemu prioriteti nisu isti kao prethodnicima. Oni su stava  da pregovore sa Srbijom treba nastaviti i da treba postići dogovor, kako se ne bi izgubili prijatelji kao što su SAD. To je vrlo važno”, rekao je Dragaš.

Ističe da Srbija već dugo igra namešteni poker sa lošim kartama i dodaje da prvi put sa uključivanjem SAD počinje da dobija bolje karte u toj igri.

Foto: TV Pink Printscreen

“U ovom trenutku imamo izgleda da se nastave dogovori. Amerika nije stajala kao EU, radile su. Grenel je ukrao šou Evropljanima. Evropa nije ni nameravala da krene u rešavanje tih pregovora. Imaju papagajski pristup tom problemu”, rekao je Dragaš, i dodao da nema dilemu da će se dijalog nastaviti.

Kako kaže, uticaj SAD je veoma ozbiljan.

“Ubeđen sam da će vrlo brzo nastaviti pregovore i da će takse ukinuti u narednim danima”, rekao je Dragaš.

Ističe da će Lajpčak da pokuša da to pripiše uspehu Evrope.

„Za Srbiju ovo nije ne nužno loše i može biti vrlo dobro“, rekao je Dragaš.

Istakao  je da se Briselski sporazum više nikada neće nastaviti u starom formatu, i dodao da EU ima mehanizme i snagu da ubedi kosovske Albance, ali da nema volju.

„Sada dolazi do trke između SAD i Evrope. EU se sada budi i žele da stignu Amerikance. Žele da nametnu rešenje, ali imamo dve strane. Pregovori moraju da se prihvate sa obe strane da bi se nastavili“, rekao je Dragaš.

#Kosovo

#Orhan Dragaš

'