AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je da presuda Visokog prekršajnog suda da pozdrav "Za dom spremni" na početku Tompsonove pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj jeste jedan u nizu dokaza da je Hrvatska po svom karakteru "ustaška država" utemeljena na mržnji prema Srbima.

- Upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni" jeste zločin iz mržnje, a u Hrvatskoj više neće biti čak ni prekršaj protiv javnog reda i mira. Legalizovanjem pozdrava "Za dom spremni" Hrvatska sebe u potpunosti identifikuje sa NDH i na taj način opravdava počinjeni genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu - naveo je Linta u saopštenju.

Prema njegovim rečima, u današnjoj Hrvatskoj ne postoje rasni zakoni i koncentracioni logori kakvi su postojali u NDH, ali za tim nema potrebe, jer je Tuđmanov režim proterao preko pola miliona Srba, ubijao i mučio Srbe po hrvatskim gradovima i tokom i posle hrvatskih zločinačkih vojno-policijskih akcija i uništio, oteo i opljačkao srpsku imovinu.

Linta ističe da je u Hrvatskoj od ulaska u Evropsku uniju 2013. godine započela druga faza rehabilitacije NDH i ustaškog pokreta što u praksi znači stalno podsticanje mržnje, tolerisanje nasilja, proglašavanje organizovanih fizičkih i verbalnih napada na Srbe izolovanim incidentima.

- Preostalim Srbima se šalje zlokobna poruka da se isele ili asimiluju a proteranim Srbima da se ne vraćaju na svoja vekovna ognjišta i da se odreknu svoje imovine i zemlje - ističe Linta i ddoaje da aktuelna vlast, kao i prethodne, "blagonaklono gleda na ustaštvo i doprinosi njegovoj normalizaciji u hrvatskom društvu".

U Hrvatskoj je poptuno normalno da Hrvatski sabor bude pokrovitelj, a Katolička crkva služi misu ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, ocenjuje Linta.

- Sve činjenice potvrđuju da Hrvatska nije sposobna da bude moderna evropska država već samo država mržnje i netrpeljivosti prema Srbima koja sve više postaje prijetnja miru i stabilnosti u regionu - poručio je Linta, saopštio je Saveza Srba iz regiona.

#Miodrag Linta

'