AKTUELNO

Formiranje Zajednice srpskih opština predviđeno je Briselskim sporazumom, koji je inače potpisan aprila 2013, pre skoro tačno četiri godine.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je Priština spremna da se započne sa izradom statuta Zajednice srpskih opština u skladu sa kosovskim ustavom i da će tim povodom uskoro biti organizovan susret sa predstavnicima Srpske liste, EU, OEBS i ambasade SAD.

- Spremni smo da se započne sa izradom statuta Asocijacije, ali u celosti poštujući odluku Ustavnog Suda. Ovo je proces za koji smatram da ne treba da gledamo da će trajati kratko, ali mi smo spremni da u svakom trenutku sednemo i započnemo ovaj proces- kazao je Mustafa, preneo je Glas Amerike.

Prethodno je za prištinski Koha ditore zamenik ministra za lokalnu samoupravu Bajram Gecaj rekao da kosovska vlada planira da sledeće nedelje počne razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Nakon povratka kosovskih Srba u institucije, već naredne nedelje razgovaraćemo o ovom pitanju- rekao je on.

Krajem prošlog meseca, kosovski premijer Isa Mustafa je ukazao na to da je iniciran proces izrade Statuta ZSO, međutim srpski predstavnici tada nisu odgovorili na poziv da budu uključeni u proces.

#Brisel

#Isa Mustafa

#Kosovo

#Priština

#ZSO

'