AKTUELNO

Evropske unija nije danas imala komentar na izjavu predsednika takozvanog Kosova Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

- Nemamo komentar na ovakvu izjavu Tačija - kratko je poručio portprarol EU Peter Stano za Tanjug. Ni sam Miroslav Lajčak, koji je na funkciju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine izabran početkom aprila, nije se oglašavao ovim povodom.

Foto: Printscreen YouTube/United Nations

Tači je svoj stav obrazložio time da ”nije u kontaktu sa Lajčkom”, a da vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti ”već tri meseca razgovara sa Lajčkom i Žosepom Borelom” o ”njemu nepoznatim stvarima”.

Ocenjujući da su u pitanju ”pregovarači iz zemalja koje nisu priznale Kosovo”, Tači zaključuje da će se odazvati na pozive za sastanke koje organiziju Angela Merkel i Emanuel Makron, kao i da ima ”puno poverenje” u rukovodstvo SAD da će proces pregovora "ubrzati i uspešno okončati".

Ovo nije prvi put da se zvaničnici Prištine otvoreno ne slažu sa ulogom EU u dijalogu Beograda i Prištine i inistiraju na većem učešću SAD.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bivši primijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je prilikom svoje prve posete Briselu u novembru 2017. godine takođe kritikovao rezultate EU i tadašanje šefice EU diplomatije Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Takva situacija dovela je do otkazivanja zajedničke konfrencije za medije Ramuša Haradinaja i Federike Mogerini u Briselu, što se ponovilo i sledeće godine nakon razgovora Haradinja i Mogerini o Sporazumu o stabilizaciji pridruživanju Kosova. 

Zvaničan stav EU bio da je u pitanju ”nedostatak vremena”, dok su diplomatski izvori naglašavali ”lošu atmosferu” iza zatvorenih vrata.

#Hašim Tači

#Miroslav Lajčak

#evropska unija

'