AKTUELNO

OEBS na Kosovu i Metohiji će, u okviru izbornog postupka za predsednika Srbija, u nedelju 2. aprila, učestvovati sa četiri centra za prikupljanje glasova, sa povezanim ograncima širom Kosova na kojima će biti prisutno i njihovo osoblje, saopšteno je danas iz Misije OEBS u Prištini.

Po završetku izbornog procesa, OEBS će, kako se navodi, transportovati prikupljene glasove u Rašku i Vranje, gde će ih predati Republičkoj izbornoj komisiji radi sprovođwnja daljih procedura.

"OEBS je napravio aranžman prikladne geografske raspoređenosti ovih centara i ogranaka, što omogućava dovoljnu pokrivenost oblasti gde se birači sa pravom glasa nalaze", navodi se u saopštenju.

Ovo angažovanje OEBS-a oslanja se na modele prethodnih operacija, sprovedenih 2012. zatim 2014 i 2016. godine. "OEBS je primio zahtev iz Beograda i odobrenje od Vlade Kosova za sprovođenje ove operacije", navodi se takođe.

OEBS će, kako se navodi, biti staratelj ovog procesa na Kosovu, uključujući čuvanje "osetljivog materijala i integriteta procesa". Procedura ostaje ista kao i prethodnih godina, precizira se u saopštenju.

Prisustvo Misije OEBS-a na terenu, napominje se, podelilo je informacije o lokacijama koje će se koristiti tokom ove operacije. Inače. ranije danas ekipe OEBS-a počele su da lepe informativne letke na prometnim mestima u srpskim sredinama u Kosovskom pomoravlju sa spiskom ogranaka za prikupljanje glasova.

Biračka mesta biće otvorena u nedelju u sedam časova, a građani upisani u biračke spiskove će svoje pravo moći da iskoriste do 20 časova.

#Kosovo

#OEBS

#Predsednički izbori

'