AKTUELNO

Dejan Vuk Stanković politički analitičar, objasnio je da takozvane kosovske vlasti dobijaju pomešane poruke iz Vašingtona i da neće tako lako ukinuti takse.

- Neće oni tako lako te takse ukinuti niti će poštovati ono što su potpisali dok ne dobiju pritisak iz Vašingtona - rekao je za Pink Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

- Jednu poruku šalje aktuelna Trampova administracije i jednu poruku koju šalje ostatak pređašnje demokratske amdinistracije koja je predvođena Bajdenom - kaže on.

Foto: TV Pink Printscreen

Ukazao je na to da je Trampova administracija primenila drugačiji pristup kojim je pokazala da će svi akteri biti podejdnako tretirani

- Oni su uložli značajnu energiju za usposltvavljanje ekonomskih odnosa između takozvnaog kosova i Srbijie. Morate da skinete carinske batijere da biste mogli da govorite o slobodnoj trgovini - napomenio je Stanković.

Kako kaže, tamo gde nema slobodne trgovine tamo nema ekonomskkog povezivanja.

- Međutim jedan deo američke administracije sklon je onoj inerciji iz devedesetih godin i daje beskonačan kredit Albancima i to je sinhronzovano sa napadima koji dolaze iz regiona. Imate ovaj crnogordki scenario u odnosu na SPC - napomenuo je Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Urednica časopis Odbrana i bezbednost Jasmina Andrić, rekla je kako situacija u Kosmetu ukazuje na to da se vraćamo u pređašnje političke teme.

- Što se tiče samog Kosova meni je sa aspekta odbrane i bezbednosti interesntna izjava albanske ministarke odbrne koja je istakla da će deo njihovih snaga učestvovati u aktivnostima KFOR-a na Kosovu i da odlaze u međunarodne misije. Tako da mislim i da ta izjava govori da se vraćamo u svakondevne političke teme - rekla je Jasmina Andrić,

#Dejan Vuk Stanković

#Jasmina Andrić

#Novo jutro

'