AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić održao je juče konsultacije sa najbližim saradnicima povodom najnovijih poruka crnogorskog predsednika Mila Đukanovića vezanih za status SPC i srpskog naroda u toj zemlji, a danas će, kako saznaje Tanjug, odgovoriti Đukanoviću i izneti stav Srbije po tim pitanjima.

Predsednik Vučić je, kako je rečeno Tanjugu, više sati juče razgovarao sa saradnicima o zbivanjima u Crnoj Gori i novim tonovima iz Podgorice, kojima se praktično najavljuje ukidanje SPC i formiranje crkve pravoslavnih Crhogoraca. 

Vučić je tokom proteklog vikenda razgovarao sa političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori i predstavnicima svih srpskih udruženja i organizacija, gde je skrenuo pažnju da Srbija ne može da ćuti na ono što se dešava Srbima u Crnoj Gori, ali da su mogućnosti Srbije ograničene činjenicom da je reč o drugoj, nezavisnoj državi. 

Ono što ga je dodatno zabrinulo, preneo je, jeste da se ovi događaji mogu posmatrati u kontekstu predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori, te strahovanje Srba u toj zemlji da je ideja da se njihov broj "smanji", te da su svi pritisci Podgorice usmereni u tom pravcu. 

Posle tog razgovora usledila je, međutim, možda i najradikalnija poruka Djukanovića kada je reč o položaju i zahtevima Srba i SPC, koju nije uputio samo Srbima u Crnoj Gori, već i Srbiji. Đukanović je rekao da Crna Gora neće biti "prinesena" na žrtvenik Srbije.

#Aloeksandar Vučić

#Milo Đukanović

#Odgovor

#Xrna Gora

'