AKTUELNO

Ova uspešna domaća fabrika se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenata za industriju šinskih vozila, zapošljava 420 radnika, a više od 95 odsto proizvoda i usluga izvozi u zemlje EU, Rusiju, SAD i afričke zemlje.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je u Cerovcu, kod Kragujevca kompaniju “Milanović inženjering”, koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenti za industriju šinskih vozila, a koja izvozi više od 95 odsto proizvoda i usluga.

Foto: Tanjug

Premijer je obišao fabriku, zajedno sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, predsednikom PKS Markom Čadežom, kao i gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem, a direktor Bratislav Milanović upoznao ga je sa radom i rezultatima kompanije.

Milanović inženjering – kompanija koja dokazuje uspeh

Osnovne delatnosti "Milanović inženjering" su inženjering, konstrukcija i proizvodnja aluminijumskih komponenti i pomoćnih alata za industriju šinskih vozila, kao i dizajniranje tehnoloških rešenja i proizvodnja postrojenja u oblasti tretmana pijaćih, procesnih i otpadnih voda.Kompanija zapošljava 420 radnika, a više od 95 odsto proizvoda i usluga izvozi u zemlje EU, Rusiju, SAD i afričke zemlje.Do kraja godine iz "Milanović inženjeringa" trebalo bi da izađe kompletna zavarena karoserija aluminijumskog putničkog vagona za austrijsku železnicu.Kompanija je prepoznala značaj dualnog obrazovanja pre više od deset godina i sarađuje sa Politehničkom školom u Kragujevcu. Takođe, sarađuje sa PKS, ali i naučno istraživačkim ustanovama poput Fakulteta inženjerskih nauka iz Kragujevca, FTN iz Novog Sada, Mašinskog fakulteta u Beogradu...Započela sa radom 2000. godine, firma je stopropcentno u srpskom vlasništvu. Prostire se na 25.000 kvadratnih metara, a plan kompanije je da se do 2021. godine proizvodni pogon proširi na na 60.000 metara kvadratnih.

Premijer je, nakon obilaska fabrike, izjavio da se nada još uspešnijem radu fabrike u budućnosti, kao i da će država pomoći razvoju i napretku.

- Svako ima pravo da dobije podršku države - rekao je Vučić, dodajući da je gospodin Milanović napravio najbolje rezultate.

On se zahvalio privatnicima, jer pomažu opstanak države i pokazuju da ona može da raste i razvija se brže.

Foto: Tanjug

- Pokušao sam da objasnim da mogu da uzmu pomoć, a vrste pomoći su mnoge. Želimo da pomognemo da se ljudi zaposle - rekao je premijer, najavljujući saradnju ove kompanije sa Beogradskim univerzitetom.

Uslovi za pomoć su isti i za domaće i za strane kompanije, a nikakva skrivena namera, kako je istakao, ne postoji.

Premijer je rekao da je ponosan na izgled kompanije, koja izgleda kao da je sagrađena u nekom nemačkom gradu.

Direktor Milanović je izrazio svoju zahvalnost zbog odlične saradnje sa državom i svake pružene pomoći, koja je omogućila da fabrika dostigne uspeh koji je dostigla.

Foto: Tanjug

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Vučić je istakao da je sa kineskim kolegama razgovarao o uvođenju avio-linije Beograd-Peking, te da su oni spremni da se linija oformi, što će značiti desetine hiljada turista više, kao i više kineskih biznismena.

- Mnogo više posla i brži rast mogu da budu rezultati uvođenja linije, ali i utvrđivanje prijateljstva dve zemlje - rekao je premijer, koji je istakao da je stvaranje ambijenta najbitnije za razvoj.

Govoreći o predizbornoj kampanji, on je istakao da je ponosan, jer je njegova bila najčistija, te da će nastaviti da vodi kampanju mira, stabilnosti i zaštite interesa Srbije.

Foto: Tanjug

- Moje je da podržim Vladu kada joj je teško i da je kritikujem kada nije u pravu - rekao je Vučić novinarima u Kragujevcu.

Srpska kasa je bila, kako je istakao prazna, a on danas veruje u veliki rast u godinama koje su pred nama.

#Aleksandar Vučić

#Poseta

#SNS

'