AKTUELNO

Otpravnik poslova ambasade Severne Makedonije pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije gde mu je uručena protestna nota zbog nečuveno skandala makedonske pošte.

Protestna nota je uručena zbog nečuveno skandala makedonske pošte koja je objavila poštansku markicu na kojoj je prikazana Hrvatska o granicama NDH, a koje obuhvataju i delove Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP. 

U protestnoj noti Ministarstva spoljih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije se navodi: "Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji", piše u protestnoj noti. 

Ukazuje se da ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona. 

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata", ističe se u protestnoj noti.

MSP zahteva i da se sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije, ukazuje se u tekstu protestne note. 

#Markica

#Politika

#protestna nota

<
'